Sağlık Bakanlığı, "Türkiye'de 2013 yılında hayatını kaybeden her 5 kişiden ikisinin kalp-damar hastalığına bağlı nedenlerden öldüğünü" bildirdi.
Bakanlıktan, Dünya Kalp Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, kalp ve damar hastalıklarının küresel olarak tüm dünyada bir numaralı ölüm nedeni olduğu belirtildi.
Dünyada her 3 kişiden 2'sinin bulaşıcı olmayan hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği vurgulanan açıklamada, bulaşıcı olmayan hastalıklar içerisinde ise her 3 kişiden birinin kalp ve damar hastalıklara bağlı yaşamını yitirdiği ifade edildi. Bu ölümlerin 7,3 milyonunun kalp krizinden kaynaklandığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin artarak, 2030 yılında 23,3 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Ülkemizde 2013 yılında hayatını kaybeden her 5 kişiden ikisinin kalp-damar hastalığına bağlı nedenlerden öldüğü görülmüştür."
Hastalığa yakalanma riskini artıran yanlış davranış ve alışkanlıkların, koroner kalp hastalığının yüzde 80'inden sorumlu olduğuna dikkat çekilen açıklamada, kalp damar hastalıkların çoğunun bu yanlış davranış ve alışkanlıklarla mücadele edilerek engellenebileceği vurgulandı.
Açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
"Bu davranışlar içerisinde, sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımı yer almaktadır. Sağlıksız beslenme ve yetersiz fiziksel aktivite etkisiyle bireylerde kan basıncında yükselme, kan şekeri yüksekliği, fazla kilo ve obezite görülür.
Tütün kullanımının bırakılması, diyette tuz kısıtlaması, sebze-meyve tüketilmesi, düzenli fiziksel aktivite, alkolün zararlı kullanımından kaçınılmasının kalp damar hastalığı riskini azaltmaktadır."