Her 10 bebekten 2'si erken dünyaya geliyor

Türkiye’de doğan her 10 bebekten ikisinin 37 haftanın altında (prematüre) dünyaya geldiğini, geçen yıl dünyaya gelen 1 milyon 279 bin 864 bebekten 9 bin 435’inin öldüğü, doğan 3 bin 938’inin ise 37. haftanın altında hayata gözlerini açtığını bildirildi.

Sağlık Bakanlığı, '17 Kasım Dünya Prematüre Günü' nedeniyle kamuoyuna yaptığı bilgilendirmede, sağlık alanında en önemli ilerlemelerin, anne ve yeni doğan sağlığı alanında gerçekleştirildiği, anne ve bebek ölüm hızında önemli azalma sağlansa da çok sayıda bebeğin yeni doğan yoğun bakım ihtiyacı olabildiğine dikkat çekti.

Yeni doğan yoğun bakım uygulamalarındaki gelişmelere bağlı olarak prematüre bebeklerin yaşam oranlarının arttığına işaret eden bakanlık açıklamasında, "Bu iyileştirme neticesinde hedef, artık erken doğmuş olmalarının bu bebeklere getirdiği çeşitli problemlerin tedavisi ve onlar için kalıcı bir hasar olmadan normal yaşam sağlama olmuştur. Erken doğan çocuklarda birçok gelişim alanında (bilişsel, motor, davranış, duyusal, duygusal) değişen düzeylerde (hafif, orta, ciddi) gecikme ya da bozukluklar saptanabilir. Bu sorunlar, doğum haftası ve doğum ağırlığı ile yakından ilişkilidir. Doğum haftası ve doğum ağırlığı azaldıkça gelişme riski artar." diye devam etti.

PREMATÜRE BEBEKLERİN İZLENMESİ

Bakanlık, prematüre doğan bebeklerin izlenmesine ilişkin de çeşitli bilgiler verdi. Bebeklerin sağlıklı olabilmesinin, annelerin sağlıklı olabilmesi ve yine sağlıklı bir gebelik geçirmeleri ile mümkün olduğuna vurgu yapılarak, şunlar ifade edildi: "Türkiye'de doğurganlık yaşındaki tüm kadınlara gebelik öncesi izlemlerle aile planlaması ve kadın sağlığı hakkında bilgilendirmeler yapılmaktadır. 'Doğum Öncesi Bakım Yönetimi Rehberi'ne göre; gebelerin herhangi bir riski yoksa en az 4 kez izlemi sağlanmaktadır. 2003 TNSA'de yüzde 80,9 olan doğum öncesi bakım oranı, 2008 TNSA'ya göre yüzde 92'ye yükselmiştir. 2011 yılı ulusal sistemimize göre bu oran yüzde 95'tir."

Prematüre bebeklerin sağlık ve gelişimsel izlenmesi, tanı ve tedavisinin uzman bir ekip tarafından yapılması gerektiği belirtilen açıklamada, "Bu ekipte yeni doğan uzmanı, gelişimsel pediatri uzmanı, göz uzmanı, odyolog, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı, pediatrik nöroloji uzmanı, pediatrik kardiyoloji ve cerrahi uzmanları ve beslenme destek birimleri yer almaktadır." denildi.

Sağlık Bakanlığı, Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde senede 10 ile 20 bin arasında canlı doğum olduğu belirtilen açıklamada hastanenin, Türkiye'nin en fazla yeni doğan bakım yatak sayısına sahip ünitesi olduğu belirtildi.

Manşetler

DUYURU-4