Hepatit b hastaları kontrollerini düzenli yaptırmalı

Medical Park Samsun hastanesi gastroenteroloji bölümü Uzm. Dr. Özgür Ecemiş: “Kronik hepatit b enfeksiyonu, bir yasam boyu sürebilir. virüsle kronik olarak enfekte olanlarda ileri yaslarda siroz veya karaciğer kanseri gelişme riski vardır” dedi.

SAMSUN (İHA) - Uzm. Dr. Özgür Ecemiş, “Kronik hepatit B enfeksiyonu, bir yasam boyu sürebilir. Virüsle kronik olarak enfekte olanlarda ileri yaslarda siroz veya karaciğer kanseri gelişme riski vardır” dedi. 

Medical Park Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü Uzm. Dr. Özgür Ecemiş, ‘Hebatit B’ hastalığı hakkında bilgi verdi.

Hepatit B hastalığının en yaygın karaciğer enfeksiyonu olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Özgür Ecemiş, “Hepatit B isimli virüs (HBV) karaciğerde hasara neden olur. Kan, korunmasız cinsel ilişki, paylaşılan enjeksiyon iğneleri veya Hepatit B' li anneden bebeğe bulaşma en yaygın bulaşma yollarıdır. Hepatit B ile enfekte olmuş yetişkinlerin büyük kısmı bu virüsten kurtulabilir. Yetişkinlerin bir kısmı, bebek ve küçük çocukların çoğunluğu virüsten kurtulamamakta ve bu kişilerde kalıcı enfeksiyon gelişmektedir.”diye konuştu.

Dünyada 2 milyar hepatit B ile enfekte olmuş ve 400 milyon kronik hepatit B’li hasta olduğuna dikkat çeken Dr. Özgür Ecemiş, “Her yıl yaklaşık 1 milyon insan hepatit B ve onun neden olduğu komplikasyonlardan hayatını kaybetmektedir. Enfekte olmuş kişilerin çoğunda herhangi bir belirti olmaz, virüs taşıdıklarının farkında bile değildir ve virüs, kan ya da diğer vücut sıvıları yoluyla kişiden kişiye taşınır” şeklinde konuştu.

Kan testinde 6 aydan fazla süre hepatit B pozitifliği olan kişilerin kronik hepatit B' li olarak tanımlandığını sözlerine ekleyen Dr. Ecemiş, “Kronik hepatit B enfeksiyonu, bir yasam boyu sürebilir. Virüsle kronik olarak enfekte olanlarda ileri yaslarda siroz ve/veya karaciğer kanseri gelişme riski vardır. Kronik hepatit B tedavisi kararı çeşitli kan tetkikleri ve gerekirse karaciğer biyopsisi yapılarak verilir. Hepatit B tedavisinde kullanılan ilaçlar, virüsü baskılar ve karaciğer hasarını azaltır. Bazen nadir olarak da bu ilaçlar virüsü tamamen yok edebilir. Bu nedenlerle hepatit B li hastalar düzenli olarak hekim kontrolünde olmalıdırlar” ifadelerini kullandı.

Manşetler