Hepatit B Altta Yatan Neden Olabilir

Kronik hepatit ve karaciğer sirozlu hastaların yaklaşık yarısında altta yatan nedenin hepatit B virüsü olduğunu bildirildi.

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Gastroenterohepatoloji Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Sabahattin Kaymakoğlu, "Kronik hepatit ve karaciğer sirozlu hastaların yaklaşık yarısında altta yatan neden Hepatit B virüsü" dedi.

İstanbul Tıp Fakültesince düzenlenen "Çapa Gastroenterohepatoloji Günleri"nin 9’uncusu yapıldı.

Hepatit B Görülme Sıklığı Çalışma Sonuçları...
Sindirim sistemi ve karaciğer hastalıkları uzmanı hekimlere yönelik eğitim toplantısına ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Kaymakoğlu, Türk Karaciğer Araştırmaları Derneğince, Sağlık Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu işbirliğiyle gerçekleştirilen Hepatit B görülme sıklığı çalışma sonuçları hakkında bilgi verdi.

Türkiye genelinde 5 bin 465 kişi taranarak yapılan çalışma sonuçlarına göre Hepatit B virüsünün kronik karaciğer hastalıklarının en sık nedeni olduğunu vurgulayan Kaymakoğlu, "Kronik hepatit ve karaciğer sirozlu hastaların yaklaşık yarısında altta yatan neden Hepatit B virüsü" dedi.

1980’li yıllarla 1990’lı yılların başında yapılan çalışmalarda Türkiye’de Hepatit B virüsü taşıyıcılık oranının yüzde 6 civarında bulunduğunu hatırlatan Kaymakoğlu, yapılan epidemiyolojik çalışmada Hepatit B virüsü taşıyıcılık oranının yüzde 3,9 olarak saptandığını belirtti.

Hepatit B virüsü taşıyıcılık oranının, Ege Bölgesi’nde yüzde 2,3 iken Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 7,3 ile en yükseğe ulaştığını vurgulayan Kaymakoğlu, şöyle konuştu:
"Yine bu çalışmadan toplumun üçte birinin (yüzde 30,6) Hepatit B virüsü ile tanıştığı saptanmıştır. Hepatit B virüsü taşıyıcılığındaki bu azalmaya, 1997’de tüm ülkede yeni doğanlarda başlatılan zorunlu aşılamanın katkısı yoktur. Hepatit B virüs sıklığındaki gerçek azalma, aşılanarak gelen bu yeni neslin erişkin nüfustaki payının artması ile gerçekleşecektir. Hepatit B virüs sıklığındaki düşme, karaciğer hastalıklarında Hepatit B virüsünün payında henüz bir azalmaya yol açmamıştır ancak bu trendin sürmesiyle birlikte yakın gelecekte bu beklenti de gerçekleşecektir."

"Diyabet kentlerde İki Kat Daha Fazla Görülüyor"
Kaymakoğlu, Türkiye’de yeni yapılan bir çalışmada da erişkin tip diyabet sıklığının yüzde 14,7, prediabet sıklığının ise yüzde 9,6 bulunduğunu ifade ederek, diyabetin kentlerde iki kat daha fazla görüldüğünü, bu rakamların diyabet sıklığında gerçek bir artış olduğunu yansıtmasının yanı sıra nüfusun önemli bir kısmının da obez olduğu sonucunu verdiğini kaydetti.

Sağlık Bakanlığının yürüttüğü çalışmada obeziteye erkeklerde yüzde 21, kadınlarda yüzde 41 oranında rastlandığını aktaran Kaymakoğlu, yağlı karaciğer hastalığının sebepleri arasında diyabet, obezite, hiperlipidemi ve alkolün başta geldiğini anlattı.

Kaymakoğlu, yağlı karaciğer hastalarının yaklaşık yüzde 15’inde iltihaplı yağlı karaciğer hastalığı geliştiğini, bu hastalığın ilerleyici kronik karaciğer hastalığına sebep olduğunu ve karaciğer sirozu ile karaciğer kanseri gelişmesiyle neticelenebildiğini vurguladı.
 

Manşetler

DUYURU-4