Sağlık Sen İzmir Şubesinin açtığı davada mahkeme, "Davacıya yolluk ödenmemesi mevzuata uygun değildir. Yolluk hemşireye faiziyle ödenmelidir" diye karar verdi.
İstanbul Maltepe Devlet Hastanesinde görev yapan hemşire Sultan Gün, İzmir'deki bir meslektaşı ile becayiş yaparak Karşıyaka Devlet Hastanesine atandı. Ancak idare, hakkı olmasına rağmen sağlık çalışanının yolluk ücretini ödemedi. Bunun üzerine Sağlık Sen İzmir Şubesi Hukuk Servisi, hemşirenin yolluk ücretinin ödenmesi için hukuk mücadelesi başlattı. Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna açılan davada yolluk ücreti faiziyle birlikte talep edildi.
Davalı kurum savunmasını, "Davacının karşılıklı yer değiştirmek suretiyle yolluksuz olarak atanmasının uygun görüldüğü, işlemin Bakanlık talimatı doğrultusunda yapıldığı, işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı" şeklinde yaptı.
MAHKEME HEMŞİREYİ HAKLI BULDU
Mahkeme yaptığı değerlendirmede, atanan veya yeri değiştirilen memur ve hizmetlilere, yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer değiştirme masraflarının ödenmesi gerektiğini belirtti. Mahkeme heyeti, davacı hemşireye idare tarafından yolluk ücretinin yasal faiziyle birlikte ödenmesi gerektiğine hükmetti. Duruşmaları Sağlık Sen İzmir Şubesi Avukatı Coşkun Üzüm ile İzmir Sağlık Müdürlüğü Avukatı İdil İpek Öztürk de takip etti.
"YOLLUK ÜCRETİ YASALDIR"
Sağlık Sen İzmir Şubesi Başkanı Ekrem Özdemir, becayiş yolu ile atamanın Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık personeline verilen bir hak olduğunu, becayiş yolu ile atanan çalışanlara da yolluk ücreti verilmesi gerektiğini söyledi. Mahkemenin İzmir'e becayiş yolu ile atanan hemşire için verdiği kararın sevindirici olduğunu belirten Özdemir, "Sağlık personelinin hak ettiği tüm hakların verilmesi öncelikle idarecilerimizin görevidir. Açtığımız davada olduğu gibi becayişi hak eden hemşire hanıma, yolluk ücreti yasal olarak hakkı olmasına rağmen verilmemiştir. Yolluk ücreti yasaldır. Sağlık personelimize yaşadıkları tüm sorunlarda 7 gün 24 saat yardımcı olmaya hazırız" diye konuştu.