Hemoroid ihmale gelmez!

Halk arasında basur olarak da adlandırılan hemoroid hastalığının bilinmeyen birçok sebebi var. En sık karşılaşılan sebepler arasında kabızlık ve kalıtımsal geçiş yer alıyor.

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hürol Akdeniz "Hemoroid muayene olmaya utanılan hastalıkların en başında geliyor. Bu nedenle hastalar kulaktan dolma bilgilerle, bilinçsizce ilaç kullanarak kendi kendilerini tedavi etmeye çalışıyor. Ama hemoroid tedavisi yapıyorum derken, erken teşhisin hayati önem taşıdığını ve bu kötü huylu hastalığın tedavisinin gecikmesine sebep olabileceklerini unutuyorlar" diye konuştu.

Hemoroidi makat bölgesindeki damarların genişlemesi ve şişmesi ile oluşan yumruların dışarıya çıkması olarak tanımlayan Özel Medi-ce İnegöl Hastanesi Op. Dr.Hürol Akdeniz "Halk arasında basur olarak da adlandırılan hemoroidin ana nedeni kabızlıktır ve kalıtımsal özellik taşımaktadır. Hemoroidin nedenleri arasında dışkılama alışkanlıklarındaki yanlışlar gelir bunu kabızlık ve ıkınma izler. Kronik ıkınma, ailesel yatkınlık ve karın içi basıncını artıran olaylar (gebelik, asit gibi), kolit, proktit, enterit gibi barsak enfeksiyonları da sebepler arasındadır. Baharatlı yiyecekler, aşırı kahve tüketimi, sigara içmek, kronik alkol kullanımı, uzun süre araba kullanmak, ağır işlerde çalışmak, şişmanlıkta araştırmalarda desteklenmese de hastalık nedenleri arasında sayılır. Ayrıca hamilelik, ağır egzersiz, uzun süre oturma veya ayakta kalmanın hemoroid belirtilerini alevlendirebileceği düşünülmektedir" açıklamasında bulundu.


Op. Dr.Hürol Akdeniz hemoroidden korunma yolları arasında düzenli tuvalet alışkanlığının önemini vurgularken 'Yanlış beslenmek kabızlığa yol açar. Daha fazla tahıl gurubu, kabukları soyulmamış sebze ve meyve tüketilmeli, özellikle lifli yiyeceklerin tüketimi artırılmalı ve bol miktarda sıvı tüketilmelidir. Fazla kilo da hemoroid olumuşuna sebep olabilir' uyarısında bulundu.

Hemoroidal hastalıkların tedavisinin hastalık derecesine bağlı olarak değiştiğini ileten Akdeniz "Ana tedavi yöntemleri cerrahi tedavi, ilaç tedavisi ve yaşam tarzı değişikliğidir. Hemoroid tedavisinin planlanmasında hemoroidin tipi (iç veya dış), evresi ve hastada yarattığı şikayetlerin şiddeti göz önüne alınır. Birinci ve ikinci derece hemoroidlerde, uygun diyet (meyve, sebze, lifli gıdalar ve bol su içmek), dışkı yumuşatıcı ilaçlar, ılık su oturma banyosu ve istirahat ile tıbbi tedavi genellikle yeterli olurken kanama devam ederse lastik bantla bağlama, sklerozan ilaç enjeksiyonu (iğne ile kurutma), halk arasında lazer olarak bilinen infrared ışık koagülasyonu gibi cerrahi dışı girişimler uygulanabilir. Üçüncü derecedeki hemoroidlerde tedaviye tıbbi ve konservatif yöntemlerle başlanır ardından cerrahi uygulama yapılabilir fakat çok az vakada cerrahi tedavi gerekir. Dördüncü derece hemoroid hastalarının çoğunda ise cerrahi tedavi gerekir. Ancak cerrahiye engel varsa, öncelikle diyet ayarlanır, dışkılama alışkanlığı düzenlenir, dışkı yumuşatıcıları, sıcak su oturma banyoları, bölgesel ağrı kesici kremler ile konservatif tıbbi yöntemlere devam edilir. Hemoroid tedavi edilmeğinde beraberinde birçok sorunu da getiren önemli bir hastalıktır' açıklamasıyla erken teşhisin önemini hatırlattı.

Manşetler

DUYURU-4