Hekim dışında sünnete 5 yıla kadar hapis cezası

Sağlık Bakanlığı'nın genelgesine göre hekimler dışında sünnete yasak gelirken, yapanlar hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla dava açılabilecek. Sünnet, artık sadece hekimler tarafından steril bir ortamda yapılabilecek.

Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte birçok aile şimdiden çocukları için sünnet hazırlıklarını planlamaya başladı. Ancak, uzmanlar artık ehliyetsiz insanlar tarafından rastgele yerlerde sünnetin yasaklandığına dikkat çekiyor. Afyonkarahisar Sağlık İl Müdürü Dr. Necip Yemenici, yaz mevsimiyle birlikte artacak olan erkek çocuklarının sünnet edilmesi konusunda Sağlık Bakanlığı'nın konuyla ilgili yeni genelgesi bulunduğunu söyledi. Yemenici, sünnetin cerrahi bir operasyon olduğunu ve genel hekimlik uygulamaları içinde yer aldığını vurgulayarak, bu işlemin mutlaka hastanelerin steril ortamlarında, hekimlerce yapılması gerektiğini belirtti.

Yemenici, 2015 yılından itibaren sünnet işleminin sadece ilgili hekimlerce yapılacağını belirterek, "Sünnet işlemi toplumumuzda oldukça önemsenen ve değer verilen bir uygulama. Bu işlemin sağlıkla doğrudan ilgili olduğunu da unutmamamız gerekiyor. Oluşabilecek komplikasyonların, bulaşıcı hastalık tehlikesinin önlenmesi gibi sağlıkla direkt alakalı altyapılar sağlanmazsa, sünnet törenleri sıkıntılı bir sürecin başlangıcı olabilir. Yanlış uygulamalar yüzünden çocuklarınızın hayatı kararabilir." dedi.

Yemenici, bu nedenle Sağlık Bakanlığı'nın bir genelge yayınlayarak sünnet işleminin sadece hekimler tarafından yapılacağını belirttiğini kaydetti. Yemenici, "Bununla birlikte sünnette karşılaşılan en sık komplikasyon kanama olduğu için işlem öncesi hekim tarafından kişinin mevcut ve geçmiş sağlık durumunun sorgulanarak, kanama eğilimi olup olmadığının üzerinde özellikle durulması gerektiği ve sünnet işlemi sonrasında hastanın 24 saat izlenmesi noktasında talimatları var." diye konuştu.

Bu konu hakkında vatandaşları bilgilendirmeye devam edeceklerini ifade eden Yemenici, vatandaşlardan hastanelerin steril ortamlarını ve hekimlerini tercih etmelerini, işinin ehli olmayan kişilere sünneti yaptırmamalarını istedi.

"HAPİS CEZASI VAR"

Sağlık Müdürü Dr. Yemenici, bir uyarıda daha bulunarak, aynı genelgede belirtildiği üzere hekim olmadığı halde sünnet işlemi gerçekleştirenlere 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli? para cezası uygulanabildiğini bildirdi.

 

Sünnet uygulamaları Genelgesi (2015/10)

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Sünnet uygulamaları konulu 2015/10 sayılı Genelge yayımlandı.

Manşetler