Hedefimiz 10 dakikayı da 7-8 dakikaya indirebilmek

Müezzinoğlu "Şehir içinde 10 dakikada olay yerine ulaşmadaki arzumuz ve hedefimiz, yüzde 90-95'leri yüzde 100'e, 10 dakikayı da 7-8 dakikaya indirebilmek. Keşke çok daha hızlı olsa ama şehir planlamaları, trafiktekilerin duyarlılığı burada anlamlı ve değe

Müezzinoğlu, eşi Faize Müezzinoğlu ile Bursa'da bir otelde, 112 acil çağrı hattının gereksiz yere meşgul edilmesinin önlenmesi ve trafikte ambulansların geçiş önceliğine özen gösterilmesiyle ilgili toplumsal farkındalığın artırılması amacıyla "Yaşama Yol Ver" sloganıyla düzenlenen medya kampanyasının lansmanına katıldı.

Toplantıda konuşan Müezzinoğlu, 112 acil sağlık ekiplerinin  milyonlarca vatandaşın duasını aldıklarını belirterek, gecesi gündüzü, tatili olmayan, saniyelerle yarışırken her zaman soğukkanlı ve metanetli kalınması gereken bu mesleğin zorluklarının fazla olduğunu ifade etti.

 Müezzinoğlu, "Bu zorluklar bizi zaman zaman yorsa bile başarılarımız bütün yorgunluğumuzu alıyor" dedi.

Kendilerini yoran asıl unsurun, engeller, anlamsız zorluklar olduğunu anlatan Müezzinoğlu, kampanyayı meslekteki engelleri aşabilmek için başlattıklarını bildirdi.

Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"Trafikte kaybettiğiniz iki dakika, bir annenin bebeğini, bir bebeğin annesini, bir ailedeki eşi, bir evladın yakınını, sevdiğini kaybetmesine yol açabilir. Bu durumu yüreğinde yaşayarak, o trafikte, o anda yol vermeyeni neredeyse katil gibi görebilecek noktaya kadar da isyan edecek durumları yaşayan bir mesleğin mensuplarıyız. Gittiğimiz adres, bilmediğimiz bir adres. Zaman zaman adreslerde sıkıntılar da yaşıyoruz. Elektroyu çekerken dövülen hemşirelerimiz, şoförlerimiz veya yaralı kurtarmaya giderken şehit edilen Şehmuz kardeşlerimiz... Ambulans şoförü, birilerini yaşatmaya çalışmak için o ambulanstaydı ama birileri insanlık dışı eylemlerle ambulans şoförünü dahi katledebilecek insanlık dışı uygulamaları yapabiliyor."

- "120 milyon çağrının sadece 4 milyonu gerçek"

Türkiye'de, dünyanın acil sağlık hizmetlerinde yakaladığı başarıya sağlık mensuplarıyla ulaştıklarını anlatan Müezzinoğlu, bu yarışta finale de beraber koşacaklarını vurguladı.

"Yaşama Yol Ver" sloganının, cana can katmayı anlatan bir ifade olduğuna da değinen Müezzinoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu ülkede 2002'de 634 ambulans varken, bu ambulansların yaş ortalaması 7-8 aralığındayken ve bu ambulanslar, bazen hastaya ulaştığında 'Mazotu yok' ya da 'İçinde elemanımız yok' denilen süreçlerden bugün 4 bini aşkın, yaş ortalaması 3,5-4 aralığında, modern, ileri tıbbi donanımlı ve yetişmiş, şefkat ve merhamet dolu 30 bin arkadaşımızla bu hizmeti veriyoruz. Şehir içinde 10 dakikada olay yerine ulaşmadaki arzumuz ve hedefimiz, yüzde 90-95'leri yüzde 100'e, 10 dakikayı da 7-8 dakikaya indirebilmek. Keşke çok daha hızlı olsa ama şehir planlamaları, trafiktekilerin duyarlılığı burada anlamlı ve değerli. Her düşecek dakika, binlerce insanın yaşama tutunmasına vesile olur."

Müezzinoğlu, 2014 yılında 112 acil çağrı hattına gelen 120 milyon aramanın, sadece 4 milyonunun gerçek olduğu bilgisini verdi.

- Ankara'daki terör saldırısı

Ankara'daki terör saldırısına ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Müezzinoğlu, "Terör eylemi olduğunda miting için orada 4 ambulansımız vardı. Olaydan 3 dakika sonra çağrı geldi ve çağrıdan 4 dakika sonra da bizim oraya 121, 15 dakika sonra da 57 ambulans ekibimiz orada görev yaptı. Olaydan bir saat sonra bizim hastanelerimizde 150'nin üzerinde yaralı vardı" diye konuştu.

Bakan Müezzinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bundan rahatsız olanlar provokatif eylemler yaptı, bu ekibin sağlamlığını, dinamiklerini rencide edici yayınlar yaparak toplumu huzursuz etmeye çalıştı. Dünya Sağlık Örgütünden bir ekip talep ediyorum. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde buna benzer olayların verileri var. Bizim de verilerimiz var. Şimdi bu ekipten, ilk saniyelerden itibaren bizim verilerimizi incelemesini istiyorum. Türkiye'nin yakaladığı başarıyı dünyayla paylaşmak istiyoruz. Bu, sizin başarınız. Bu, bizim sağlık camiamızın başarısı. Bir cumartesi günü, yalnız nöbet ekiplerinin olduğu bir günde, 15 dakika sonra hiç kimse 'Burada yoğun bakım uzmanı, genel cerrah, beyin, göğüs, kalp, estetik, plastik cerrahı yok' diyemediyse, bu ülkenin hekimleri acilcileri, 112'lerin insan sevgisinden, mesleğine olan saygısındandır. Bundan onur ve gurur duymayanları kınıyorum."

Gece uçuşu ambulans helikopterlerinde dünyayla yarışta var olabilmek adına ihale sürecinin kısa sürede tamamlanacağına işaret eden Müezzinoğlu, bunun ilk iki merkezinin Bursa ve Çanakkale olacağını ifade etti.

Müezzinoğlu, gece uçuşlarının zor olduğu noktalarda gece, hastalara en doğru adrese zaman kaybetmeden ulaşabilecek imkana sahip olunacağını kaydetti.

Engelli ve diyabetli hastalar 112'yi aradığında konuşmasına gerek kalmadan kimlik, sağlık ve adres bilgilerinin ekiplere ulaştığını vurgulayan Müezzinoğlu, gelecekte oturtulacak "coğrafi bilgi sistemi" ile her çağrıda kişinin adresinin belirlenerek ambulans şoförüne ulaşacağını sözlerine ekledi.

Manşetler