HDP: Özel sağlık hizmetleri kutsanıyor, insanlar hizmet alamıyor

HDP Muş "Kamu hastanelerinin hiçleştirildiği, özel sağlık hizmetlerinin kutsandığı süreçte sağlık ve sosyal güvenlikten yoksun insanlar hizmet alamıyor" diye konuştu.

TBMM Genel Kurulu'nda HDP ve MHP'nin grup önerileri reddedildi.

HDP, sağlıkta özelleştirmenin araştırılması için verdiği önergenin bugün görüşülmesini Genel Kurul gündemine grup önerisi olarak getirdi.

HDP Muş Milletvekili Demir Çelik, sağlık alanındaki özelleştirmelerin insanları sağlık hizmetinden yoksun hale getirdiğini ifade ederek, "Kamu hastanelerinin hiçleştirildiği, özel sağlık hizmetlerinin kutsandığı süreçte sağlık ve sosyal güvenlikten yoksun insanlar hizmet alamıyor" diye konuştu.

MHP Mersin Milletvekili Ali Öz, AK Parti'nin sağlıktaki dönüşüm programıyla vatandaşa günden güne artan yük bindiğini söyledi. İlaç fiyatlarındaki düşüşe rağmen ilaca yapılan ödemenin arttığına dikkati çeken Öz, aile hekimliklerinde vatandaşların ciddi anlamda tetkik ve muayenesi yapılmadan reçeteyle gönderildiklerini söyledi.

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, 2014'te kaç kere Türk Bayrağı'nın indirildiğini sorduğu Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın, bu yönde 51 kez girişimde bulunulduğu cevabı verdiğini belirtti. Çıray, "52'ncisi bu hükümet oldu. Bu hükümet Süleyman Şah'taki bayrağı indirmiş, haklarımızı koruyamamıştır" dedi.

CHP'nin Lozan Antlaşması ile Süleyman Şah Türbesi'ni ve Türkiye'nin toprak haklarını koruduğunu dile getiren Çıray, Hatay'ın savaşılmadan Türkiye topraklarına katıldığını anlattı.

AK Parti iktidarının Türkiye'nin bir bölümünde egemenlik devrinde bulunduğunu, Annan Planı ile Kıbrıs'taki haklardan vazgeçtiğini savunan Çıray, "Şimdi de Süleyman Şah... Böyle politikaların olduğu bir ülkede insanların ruh sağlığının ve beden sağlığının normal olmasını bekleyemezsiniz" dedi.

AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca ise sağlığın AK Parti'nin en güçlü olduğu alanlardan olduğunu söyledi.

Daha kaliteli, adil ve kolay ulaşılabilir hizmetlerin AK Parti döneminde hayata geçirildiğini ifade eden Koca, kamu hastanelerinin tek çatı altında birleştirildiğini ve bütün vatandaşların hizmet almasının sağlandığını, üniversite hastanelerinin de tüm vatandaşlara açıldığını kaydetti.

Koca, gelişmiş ülkelerde toplumun ancak bir kısmının satın alabildiği hizmetlerin Türkiye'de halkın tamamına büyük ölçüde bedelsiz olarak sunulduğunu ifade etti.

 

- MHP Grup önerisi

 

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, Genel Kurul'da partisinin şeker pancarı üreticilerinin sorunlarının araştırılmasıyla ilgili önergenin gündeme alınmasına ilişkin grup önerisi üzerinde yaptığı konuşmada, pancar üretiminin önemine değindi.

Sektörün ciddi sıkıntılar içinde olduğunu savunan Yılmaz, şeker fabrikalarının tek alıcı konumunda olmasının yol açtığı zorluklara da işaret etti. İktidarın pancar tarımına ve şeker fabrikalarına yönelik yanlış politikalar yürüttüğünü ileri süren Yılmaz, sektördeki kaygıların giderilmesi gerektiğin belirtti. Yılmaz, şeker sektöründe özelleştirme politikalarını da eleştirdi ve acilen durdurulması gerektiğini söyledi.

AK Parti Ankara Milletvekili Nurdan Şanlı da konunun önemli olduğunu ancak Genel Kurul'un bugüne ilişkin gündeminin önceden belirlendiğini söyledi.

CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz ise Türkiye'de şeker pancarı üretiminin doğrudan ve dolaylı yıllardan yaklaşık 10 milyon insanı ilgilendirdiğine dikkati çekti.

Hükümetin şeker pancarının özelleştirilmesi konusunda ısrar ettiğini belirten Demiröz, özelleşen fabrikaların kapanması halinde bütün sıkıntının üreticinin omuzlarına yükleneceğini savundu.

Demiröz, nişasta bazlı şeker üretiminin teşvik edilmesini de eleştirdi.

AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun da şeker pancarı üretiminin önemli bir konu olduğunu, iktidarlarının buna ilişkin çok sayıda çalışma yaptığını ve yapmayı sürdürdüğünü kaydetti. 

Manşetler