Hazır mamalar zeka gelişimini olumsuz etkiliyor

Anneler, 6 aydan küçük bebeklere zorunlu kalmadığı müddetçe ek besin vermeyin. Uzmanlar, mamadaki yüksek demirin zeka gelişimi üzerinde zararlı olabileceği konusunda uyarıyor.

Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Oran, hazır mamalardaki yüksek demir miktarının bebeklerin zeka gelişimini olumsuz etkilediğini belirtti. Zor durumda kalınmadığı sürece bebeklere, ilk altı ay anne sütünden başka besin verilmemesini tavsiye eden Prof. Dr. Oran, zorunlu kalındığı taktirde, mamaların bilinçli bir şekilde hazırlanıp verilmesini tavsiye ediyor. Mamanın kalitesinden hazırlanışına kadar geçen sürede her şeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Bülent Oran, önceliğin annenin kendi sütü olduğunu söyledi. Her annenin sütünün kendi bebeği için en uygunu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Bülent Oran, “Her anne bebeğini kendi sütüyle besleyebilir. Altı aya kadar sadece anne sütü verilmelidir. Üstelik hem sağlıklı, hem ucuz, hem de hazırlaması kolay, daha doğrusu her an hazır. Ancak, eğer bebek emmeyi reddediyorsa, anne sütü yeterli değilse, ya da anne çalışıyor ve bebeği emziremiyorsa, bebeği biberonla beslemek gerekir.” dedi.  Bir zamanlar anne sütünde yeterli demir olmadığı için bebek beslenmesinde ilave demir ilaçları verilmesi düşünüldüğünü, hatta hazır biberon mamalarına yüksek dozda demir ilavesi yapıldığını belirten Prof. Dr. Oran, şunları söyledi: “Sonraki araştırmalar gösterdi ki; anne sütündeki demir her ne kadar miligram olarak düşük olsa da, biyoyararlanımı çok yüksek olması nedeniyle bebeğin sindirim sisteminden çok iyi emiliyor ve demir ihtiyacını tam olarak karşılamaya yetiyor.” 

ANNE SÜTÜ İHTİYACI KARŞILIYOR

Demir ilaveli bebek mamaları ile beslenen bebeklerde, zeka gelişiminin (IQ) diğerleri ile kıyaslandığında daha düşük olduğunu söyleyen Prof. Oran  dışarıdan fazla takviye yapılmasının vücudun dengesinin bozulduğunu belirtti. Bebeklerde demir eksikliği belirlendiğinde uygun dozda ve belli bir süre demir verilmesi gerekebildiğini hatırlan Oran, “Kan değerleri ölçülüp, demir oranı düşük olduğu tespit edilmiş bebeklerde, yani demir eksikliği olan bebeklerde demir ilavesi gerekir”dedi.  

BİBERON DEZAVANTAJLI 

“Bebek, anne sütü yerine biberonla beslenmek isteniyorsa, bebeğin her öğünde ne kadar süt aldığını görmek mümkün olur” diyen Oran, biberonla beslemenin dezavantajları ise avantajlarından daha fazladır diyerek, dezavantajlarını şöyle sıraladı: “Biberon mamasıyla beslenen bebekler sıklıkla mide rahatsızlıklarına veya ishale yol açacak bakterilerle karşılaşıp, sık sık hasta olmaktadır. Biberonla beslenen bebeklerin kilo artışı dikkatle izlenmelidir. Fazla kilo alıyorsa, nedeni bebeği fazla besleme olabilir. Mama,obezite nedeni olabilmektedir ve oldukça pahalıdırlar. Bebek beslenmeye biberonla başlandıysa emzirmeye geçiş zor olur, bazen de mümkün olmayabilir. Ya annenin bir süre sonra sütü gelmez ya da bebek biberona alıştığı için annesini emmeyi reddeder. Bu nedenle bebek beslenmesine anne sütü ile başlanmalıdır.” 

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ