Havuzlardaki büyük tehlike

Yazın bu bunaltıcı günlerinde serinlemek için girdiğiniz havuzlar hastalıklara davetite çıkartıyor...

Bunaltıcı sıcakların etkisiyle serinlemek ve yüzmek amacıyla deniz, havuz ve su parklarını tercih edenlerin sayısındaki artışa bağlı olarak, çeşitli sağlık sorunlarına yol açan enfeksiyon rahatsızlıklarının da arttığı bildirildi.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özge Turhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, düzenli kontrolü yapılmadığı ve temizlik kurallarına uyulmadığı için çeşitli yollarla mikroorganizmaların bulaştığı havuz ve su parklarının, sağlık açısından büyük riskler içerebildiğini söyledi.

Ortalama büyüklükteki bir havuza gözle görülemeyecek kadar küçük bir dışkının bırakılmasının bile bütün suyun mikroorganizmalarla kirlenmesine yol açabildiğini ifade eden Turhan, bu havuzda yüzenlerin su yutması halinde büyük olasılıkla enfeksiyona bağlı bir rahatsızlığa yakalanabileceklerini anlattı.

Turhan, özellikle son 20 yılda yaz aylarında görülen enfeksiyon hastalıklarında hem Türkiye'de hem de diğer ülkelerde büyük artış kaydedildiğini belirtti. Turhan, bu artışın tek başına sulardaki kirlenmeye bağlanamayacağını, ancak sıcaklık, başka fiziki ve beslenme koşulları da rol oynamakla birlikte, önemli nedenlerinden birini, kirli suların oluşturduğunu söyledi.

Deniz, havuz ve su parklarından bulaşan enfeksiyon hastalıklarının başında ishal, cilt tahrişi ve göz yanması rahatsızlıklarının geldiğini anımsatan Turhan, öncelikle mikroorganizma bulaştırmayacak düzeyde klor içeren ve bu düzeyi sürekli kontrol altında tutulan temiz havuzlarda yüzülmesi gerektiğini vurguladı.

Turhan, ''Kontrolü düzenli yapılan havuzlar tercih edilmeli. İdeal kontrol, klor seviyesinin günde iki kez denetlenmesidir. Havuzdaki suyun klor seviyesi de mikro organizmaları bulaştırmayacak kadar olmalı, ama insanın gözünü ve cildini yakacak kadar da olmamalı'' dedi.

Manşetler

DUYURU-4