TGRT HABER TV’de “Ankara’nın Gündemi’ programına konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, acil servislerdeki yığılmaların önüne geçmek için önce sağlık ocaklarına gidilmesi uygulamasına başlayacaklarını belirterek, “Böylece hastanelerde kuyrukları bitireceğiz” dedi.
ANKARA- Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yeni Sosyal Güvenlik Yasası’na göre, sağlık ocağına gitmeden hastaneye başvuranlara
2 YTL para cezası getirileceğini belirterek, “Bu uygulamayla hastanelerdeki kuyrukları bitirmek ve sağlık ocaklarının özendirici olmasını hedefliyoruz” dedi. İhlas Medya Ankara Grup Başkanı Nuri Elibol ve TGRT HABER TV Ankara Temsilcisi Murat Odabaş’ın hazırlayıp sunduğu Ankara’nın Gündemi programının bu haftaki konuğu olan Sağlık Bakanı Akdağ, sağlık politikalarından yeni projelerine, Sosyal Güvenlik Reformu’ndan 2008 yılı Sağlık Bakanlığı bütçesine kadar bir çok konuyu değerlendirdi. Son günlerde tekrar gündeme gelen 112 acil servislerdeki çalışmalarla ilgili bilgiler veren Akdağ, sistemin son beş yılda 2.5 kat artarak bin 300 acil servis çıkış noktasına ulaştığını hatırlattı. Bakan Akdağ, “Metropol şehirlerde bazı sıkıntılarımız var. Ancak iyileştirmelerimiz hızla sürecek bu noktada benim de vatandaşlarımdan bir isteğim var. Vatandaşlarımız acil olmayan hastalarını acil servise götürmesinler” diye konuştu.
Ocaklar özendirilecek
Sağlık alanında bir çok yeniliğin devreye gireceğine dikkat çeken Akdağ, yasayla 18 yaşın altındaki herkesin sosyal güvenlik hakkına sahip olacağını, özel hastane ve tıp merkezlerinin yüzde 20’nin üzerinde hastalardan fark alamayacağını ifade etti. Bakan Akdağ, reformla ayrıca, sağlık ocakları ve aile hekimlerine gitmeden hastaneye gidenlere 2 YTL veya buna benzer küçük bir para cezası uygulanacağını belirterek, “Ancak bu para cezasını cezalandırmak için değil özendirici olması için getiriyoruz. Bu bile bazıları tarafından çarpıtılarak sağlık hizmetlerinin paralı olacağı şeklinde ifade ediliyor” dedi.
Özel sektöre yeni istihdam düzeni
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye’de doktor sayısının yetersiz olması sebebiyle kamuda olduğu gibi özel sektörde de dengeli bir istihdam için yeni düzenlemeler yapılacağını bildirdi. Akdağ, şunları söyledi: “Yani bir şehirde herhangi bir branşta, ister kamuda ister özel sektörde belli bir doktor yığılması varsa, orada doktorların çalışmasıyla ilgili esasları düzenlerken belli sınırlamalar getireceğiz. Özel sağlık kurumlarının açılmasıyla ilgili olarak da dengeleri gözetecek, insan ve diğer kaynakların dengeli kullanılmasını gözetecek yeni düzenlemeler getireceğiz.” Bu düzenlemelerin ruhsatlandırma ve ruhsatlandırmanın tamamlayıcı maddeleri olan eleman istihdamıyla ilgili olacağını belirten Akdağ, “Ne gibi kriterler getirilecek?” sorusu üzerine, hükümet olarak kamu yatırımlarını bölgelerin ve şehirlerin durumlarını değerlendirerek yönlendirdiklerini, bunun sağlık alanı için de geçerli olduğunu anlattı.
Farka azami sınır
İktidarları döneminde sosyal güvenlik kurumlarının özel hastane, tıp ya da dal merkezlerinden hizmet almaya başladığını hatırlatan Bakan Akdağ, “Ancak bu kurumların vatandaşlarımızdan fark almaya başladığını gördük. Kamudaki hekimler özel sektör tarafından transfer edildi. Bu sebeple sosyal güvenlik yasasına bir madde koyuyoruz. Özel sağlık kuruluşları vatandaştan azami her yüz YTL’lik ödeme için 20 lira fark alabilecek” diye konuştu.
Aşıda Avrupa’yı geride bıraktık
Sağlık Bakanı Akdağ, yıllarca vatandaşa aşıları cebinden alması gerektiğinin söylendiğini belirterek, “Türkiye’nin aşı için yıllık yaptığı ödeme tutarı 600-700 trilyondu. Biz bunu kamuya 160 trilyon liraya mal ettik. Çocuklarımızın aşılanma oranını yüzde 93’e çıkardık. İnşallah bu yıl bu oran yüzde 95’e çıkacak. Avrupa ortalamasının üzerine çıktık. 110 YTL’lik bir 5’li aşıyı kamuya biz 10.5 YTL’ye mal ettik” diye konuştu. Kuş gribi ile ilgili ilaç stoklandığını, sağlık personeline gerekli eğitimin verildiğini de söyleyen Akdağ, “Kuş gribi riskinin devam ettiği unutulmamalıdır” diye konuştu.