Hastaneler kâr elde etmek için yanlış ve gereksiz tedavi uyguluyor

Almanya’da hastane yönetimleri ve doktorların kâr edebilmek için hastalara akıl almaz hastalıklar uydurdukları ve onları hastanede tutabilmek için gereksiz tedavi uyguladıkları ortaya çıktı. Rakamlar korkunç.

Almanya’da pek çok kişinin şikayet ettiği gereksiz ve yanlış tedavi yada doktor hatası gibi konuların nedeni ortaya çıktı. 

Sağlık Ekonomisti Jonas Schreyögg ve Reinhard Busse konuyla ilgili hazırladıkları bir raporu kamuoyuna tanıtacak. Ancak Spiegel dergisinin aktardığı ön habere göre, Almanya’da hastaneler ve doktorlar kendi kurumlarının kâr etmesi için hastalara gereksiz veya yanlış yere tedavi uyguluyorlar. 

Alman Hastaneler Birliği ve Hastalık Kasaları adına yaptıkları araştırmada iki uzman, “2007 yılında hastanede yatarak tedavi edilenlerin sayısının 1,4 milyon kişi iken, bunun 2012 yılında 18,6 milyona nasıl çıktığına” dair soruyu cevaplandırdı. 

Sağlık ekonomisti Alman uzmanların ulaştığı bilgiye göre, hastane yönetimleri ve doktorlar bir hastadan azami oranda nasıl maddi çıkar sağlayacaklarını hesaplıyor ve bunu da uygulamaya koyuyor. Hastanın sağlık durumu ise geri plana itiliyor. 

Jonas Schreyögg ve Reinhard Busse, hastanelerin yatak parasından pek kazanmadığını asıl gelir elde ettikleri kalemlerin hastaya konulan teşhis ve bunların tedavisi için uygulanan metotlar olduğunu belirledi. Böylelikle daha önce hasta için biçilen fiyat kapsamında akıl almaz tedavi yöntemleri hayata geçiriliyor. 

Kendisi de bir cerrah olan Michael Imhof ise “Eidesbruch / Yemini Bozma” adını verdiği kitapta konuyu "ürkütücü" olarak değerlendirdi ve "Bir hastanın tedavisinde daha önce nasıl bir mali hesap yapıldıysa o aynen uygulanıyor. Hastanın iyileşip iyileşmemesi kimsenin umurunda değil." diyerek korkunç gerçeğe dikkat çekti ve yaşadığı bazı vakaları sıraladı. 

Schreyögg ve Busse ise Alman hastane sisteminin yeniden reforme edilmesini ve bu tür korkunç olayların önüne geçebilmek için acilen önlem alınmasını istedi.

Manşetler