Tüm özel ve kamu sağlık kuruluşları, acil hastalara ödeme gücüne bakmadan tedavi hizmeti vermekle yükümlü hale getirildi. Hastaneler, boş yatağı bulunmadığı veya yeterli personeli bulunmadığı gibi gerekçelerle de hastalara tıbbi müdahale yapmaktan kaçınamayacak.
Resmi Gazete'de dün yayımlanan Başbakanlık genelgesiyle, araştırma hastaneleri dahil kamu ve özel tüm sağlık kuruluşlarına acil vakaları kabul ederek gerekli tıbbi müdahaleyi kayıtsız-şartsız ve gecikmeden yapması yükümlüluğü getirildi. Acil hastaları mağdur eden uygulamalar özellikle yanık tedavi ünitesi açmaktan kaçınan sağlık kuruluşlarının hasta kabul etmemesiyle gündeme gelmişti.
Genelge, acil hastanın tıbbi müdahale ve tedavileri yapılırken hiçbir surette tedavi masraflarının nasıl karşılanacağı sorgusunun yapılmaması ve tahsilat işlemlerinin müdahale sonrasına bırakılmasını getiriyor. Bu hastalardan sosyal güvencesi olanların hizmet bedeli ilgili sosyal güvenlik kurumundan tahsil edilecek ve hastadan ayrıca fark ücreti alınmayacak.
Ödeme gücü olmayana belediye desteği
Sosyal güvencesi olmayanlardan kamu sağlık kuruluşunda tedavi görenlerin masrafları ise bulunulan yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan, özel hastanelerden bu hizmeti alanların hizmet bedeli ise bulunduğu yerin belediyesinden alınacak. Bunun için belediye bütçelerine yeterli ödenek konacak.
Genelgede, sağlık kuruluşlarından titizlikle uyması istenen kurallardan biri de 112 komuta kontrol merkeziyle ortak çalışma konusu oldu. Buna göre; hekim tarafından tıbben acil olarak değerlendirilemeyen olgularda tıbbi ve hukuki sorumluluk sağlık kuruluşunda olacak. Acil hastanın sevki halinde ise sağlık kuruluşlarının ve hasta yakınlarının 112 komuta kontrol merkeziyle irtibata geçmesi gerekiyor.
Sevk edilecek kuruluşun belirlenmesi ve nakil işlemleri bu merkezin yönetiminde yapılacak. Bunun için tüm yataklı tedavi kurumları, yatak kapasitesi, doluluk oranları, fiilen çalışan uzman hekim durumları gibi bilgilerini güncel olarak merkeze vermekle yükümlü. Hastaya ait bu bilgileri alacak olan merkez, hangi sağlık kuruluşuna sevkin yapılacağına karar vererek nakli gerçekleştirecek. Sağlık kurumlarının merkezin nakille ilgili talimatlarına uyması ve sevk edilen hastayı kabul etmesi zorunlu.