Hem güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak hem de forma girmek istiyorsanız Diyetisyen Esra Aran'ın reçetesini uygulayabilirsiniz.
1 haftalık bağışıklık sistemini güçlendiren diyet
Her sabah uyanınca 1 bardak sıcak su içerisine 1-2 parça taze zencefil ekleyip, demlenmeye bırakın. Dört dakika sonra zencefilli ılık suyu için. İsterseniz zencefil parçacıklarını da tüketebilirsiniz.
Vücudunuz için gerekli besin öğelerini belirlemek ve doğru besinlerle bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için doğanın şifalı otlarından ve renkli yiyeceklerden faydalanabilirsiniz. Alman Hastanesi'nden Diyetisyen Esra Aran, "Mevsimsel değişikliklerle birlikte vücudunuzun hastalıklara yakalanma riski de artıyor. Güçlü bir bağışıklık sistemi için, 7'den 70'e herkesin kullanabileceği çaylar ise bu riski azaltıyor" dedi. İşte o reçete...
Şifalı bitki çayları
Kış aylarında içinizi ısıtan sıcak içecekler gibisi var mı? Fakat bu içecekleri seçerken, bağışıklık sisteminizi düşünmeli ve birinci tercihinizi bitki çaylarından yana kullanmalısınız. Ama unutmayın, bitki çayı içmenin de bir sınırı var. Gün içerisinde 2 fincandan fazla bitki çayı içmemelisiniz. Ayrıca, bitki çayını tercih ederken, şeker veya tatlandırıcılardan uzak durmalısınız.
Yeşil çay: Özünde en güçlü antioksidanlardan polifenolleri içeren yeşil çay, kalp hastalıkları ve kanser ile yaşlanmaya eşlik eden birçok hastalığı önlemeye yardımcı oluyor.
Ekinezya çayı: Ekinezyanın köklerinde bulunan çok sayıda bileşen, vücudun bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde etkili bir rol oynuyor. Hücreleri virüslerin saldırılarına karşı koruyan bakterilere ve mantarlara karşı etkili bileşenler, akyuvarların miktarını artırıp bağışıklık sisteminin güçlenmesini destekliyor. Hafif ve orta şiddetteki soğuk algınlıklarında destekleyici çay olarak içebilirsiniz.
Kuşburnu çayı: İçerisinde B1, B2, K, P vitaminleri, protein, mineral, potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve meyve asitleri bulunuyor. Çok yoğun vitamin zenginliği nedeniyle gözlerin dostu olan kuşburnu çayı, vücuda dirilik sağlıyor. Mide kramplarına ve sindirim sistemi zorluklarına karşı faydalı oluyor. Enfeksiyonlara ve bulaşıcı hastalıklara karşı vücut direncini artırıyor. Nezle ve gribe karşı koruyucu.
Probiyotik yoğurt: Bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek oluyor. Özellikle bağırsaklarda bazı yararlı mikroorganizmaların çoğalmasına ve aktivitesini uyarmaya yardımcı olarak sağlığı olumlu yönde etkiliyor.
Kuru kayısı: A vitamini ve potasyum içeren kuru kayısı, lifli bir meyve. Sindirime yardımcı oluyor ve bağışıklık sisteminde destekleyici rol oynuyor.
Somon balığı: Yüksek oranda omega-3 yağı içeren somon balığı düzenli tüketildiğinde bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine yardımcı oluyor. Haftada 1-2 kez tüketilmesi gerekiyor. Özellikle çocukların beyinsel ve zihinsel gelişiminde önemli rol oynuyor.
Kuru, siyah, çekirdekli üzüm: Kan yapıcı özelliği bulunuyor. Protein ve karbonhidrat kaynağı ve A, B1, B2, B6, C vitaminleri ile fosfat, kalsiyum, demir, fosforik asit, organik asit ve formik asit minerallerini içeriyor. Üzümün içerisindeki demir, kalsiyum ve potasyum minerallerinin, kemik gelişimi yanında kansızlığı, halsizliğe, zayıflığa da iyi geliyor.
BESLENMENİZİ RENKLENDİRİN
■ Kış aylarında bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için antioksidan olarak görev yapan A, C, E vitaminlerini ve beta karoteni günlük beslenmeniz içerisinde bol miktarda tüketmeniz gerekiyor.
■ Limon, portakal, greyfurt, dolmalık biber, enginar, brokoli, maydanoz içerisinde bol miktarda C vitamini bulunuyor.
■ Zeytinyağı, ceviz, ayçiçekyağı, badem, fındık içerisinde bol miktarda E vitamini bulunuyor.
■ C ve E vitamini bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine yardımcı olduğu kadar vücudu birçok kanser türüne karşı da koruyor.
■ Turuncu, yeşil ve kırmızı sebze ve meyvelerde bol miktarda beta karoten bulunuyor. Bu besinler de bağışıklık sistemi hücrelerinin artmasına yardımcı oluyor.
■ Gün içerisinde demir ve çinko yönünden zengin besinleri tüketerek vücudunuzun bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Demir yönünden zengin besinler; özellikle kırmızı et, kuru kayısı, koyu yeşil yapraklı sebzeler. Çinko yönünden zengin besinler; tam tahıllar, ekmek, et, balık, ceviz gibi yiyecekler.
■ Kış aylarında haftada en az iki defa balık tüketmelisiniz. Balık, omega 3 ve omega 6 yönünden zengin. Balığı ızgara, buğulama veya fırında pişirerek yemeyi tercih edebilirsiniz.
■ Gün içerisinde su tüketiminizi artırmalısınız.