Hastalıklar da sosyal güvence de tatilde...

Dokuz günlük Kurban Bayramı tatili nedeniyle pek çok çalışan da tatile çıktı. Tatilcilerin bir kısmı evde ailesiyle zaman geçirirken bir kısmı şehir dışı ve yurtdışı seyahatlerine gitti.

Sağlık çalışanları da dokuz günlük tatilden istifade ediyor gibi görünüyor. Çünkü tatil boyunca aradığımız pek çok sağlık kuruluşu bayramda ya çalışmıyor ya da randevu vermiyor. Sadece acil servislerin görevde bulunduğu tatilde farklı bir rahatsızlığınız için muayene olmak için Pazartesi gününden itibaren randevu almanız gerekiyor.

Önemli bir üniversitenin tıp fakültesi hastanesinde bile randevu almanız imkânsız. Telefonda randevu almak için istenen TC Kimlik Numarası’nı doğru olarak defalarca tuşlasanız bile “Yanlış bilgi girdiniz” şeklinde uyarılıyorsunuz ve operatörlere aktarılıyorsunuz. Operatördeki görevlilerin verdiği bilgiler  “Pazartesi günü randevu alabilirsiniz, şu anda randevu verilemiyor” yönünde oluyor. “Acil servise gitmek istiyorum” dediğinizde ise ilgili birim diye aktarılan kısım hastanenin güvenliği oluyor. Güvenlik elemanı size bilgi vermeye başlıyor.

ÖZEL HASTANELERDE DURUM NE?
Telefonla randevu almak için aradığımız özellikle İstanbul’da bulunan bazı özel hastaneler bayram için SSK ya da Bağ-Kur çalışanlarına uygulanan sistemi uygulamadıkları yönünde bilgi veriyorlar. Muayene olmak için ödeyeceğiniz ücret anlaşmalı kurumlar için olan değil hastanenin normal muayene ücreti olarak karşınıza çıkıyor. Pek çok özel hastanede ise göz sağlığı ile ilgili birimler çalışmıyor. Ayrıca bazı göz hastanelerinde telefonu açan bile olmuyor.

KRONİK HASTALIKLARA DEĞİL SADECE ACİL HASTALARA BAKILIYOR
Türkiye Büyük Millet Meclisi Sağlık, Aile, Çalışma Ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi ve CHP Milletvekili Ali Arslan, bayram tatillerinde MEDULA sistemine girilemediğini ifade ederken, “Bu dönemlerde sadece acil hastalar tedavi edilebiliyor. “Kolum ağrıyor” diyen birisi anlaşmalı kurumların muayene ücretlerini ödeyerek değil hastanelerin normal muayene ücretlerini ödeyerek tedavi oluyor. Kronik bir hastalık mevcutsa, tansiyon ya da şeker gibi, ilaç yazdırma durumu varsa yapılmıyor. Sadece acil vakalar SSK ve Bağ-Kur hizmetinden yararlanıyor. Bu daha önceden de uygulanan bir şey” dedi.

İSTEDİKLERİ SİSTEMİ UYGULAMAMALARI İÇİN ŞİKÂYET ŞART
Türk Sağlık Sendikası 1 No’lu Şube Başkanı Hacı Düzgün, özel hastanelerin devletin belirlediği miktarların dışına çıkmaması gerektiğini söylerken, “Bayram dolayısıyla dokuz günlük bir tatil var. Çalışanlar da tatil kullanıyor. Ama hastanelerde sorumlu kişilerin mutlaka olması gerekiyor. Bu durumda da sağlık çalışanlarının gelen hastaları geri çevirmemesi lazım. Özel hastaneler denetlenmezse ve ücret konusunda şikâyet eden olmazsa kendi istedikleri sistemi uyguluyorlar. Bu durumla karşı karşıya kalan vatandaşlar mutlaka şikâyette bulunmalılar. Sağlık çalışanlarının gelen hastayı geri çevireceğini düşünmüyorum ama maalesef bazen bu durumlarla da karşılaşabiliyoruz” şeklinde konuştu.

AİLE HEKİMLERİ ÇALIŞIYOR MU?
Peki bayramda aile hekimleri çalışıyor mu? Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Hamza Gemici, nöbeti olan aile hekimlerinin bayram tatilinde çalıştığını ifade ederken, “Ancak kırsal kesimlerde, hastane hizmeti olmayan bölgelerdeki aile hekimleri çalışan gruba dahil. İstanbul’da da hastaneye ulaşımı güç bölgelerde eğer nöbetleri varsa, özel görevlendirme yapılmışsa hekimler çalışıyor. Onun dışında mesai saatleri haricinde, cumartesi ve pazar haricinde aile hekimleri çalışmıyor” dedi.

BEGÜM ÇELİKKOL/ HABERTURK.COM

Manşetler