Denetimlerde toplam 2 bin 612 özel hastane, diyaliz, tıp ve dal merkezi ile optik ve eczane incelendi. Hastalardan 'ilave ücret alan' özel sağlık kuruluşlarının yoğun olduğu listede toplam 1 milyon 350 bin lira para cezası kesildi.
SGK Ankara İl Müdürü Ali Pekten, "Önceki denetimler sonucu uygulamada hassasiyetin arttığını gördük. Bunun sonucunda önerilen ceza miktarları beklediğimizin çok altında çıktı. Bu cezalar, müdürlüğümüz tarafından incelenerek kesin sonuca bağlanacak." bilgisini verdi.
SGK Ankara İl Müdürlüğü özel hastane, diyaliz, tıp ve dal merkezi ile optik ve eczanelere yönelik yaptığı denetimleri geçtiğimiz yılsonu itibariyle tamamladı. Denetimlerde; SGK'nın hazırladığı formda özel hastane, diyaliz, tıp ve dal merkezleri için 70, eczaneler için 29, optikler için ise 19 kriter baz alındı. Ankara ve ilçelerinde toplam 98 özel hastane, diyaliz, tıp ve dal merkezi incelendi. Yapılan incelemelerde özel hastane, diyaliz, tıp ve dal merkezlerinin 59'una toplam 1 milyon 350 bin idari para cezası kesildi. Ceza kesme gerekçeleri arasında ilk sırada 'ilave ücret alınması' yer aldı. 19 sağlık kuruluşuna ceza önerilen maddeler arasında ayrıca sağlık mevzuatına uymamayla ilgili maddeler de üst sıralarda bulunuyor.
Optik firmalara yönelik yapılan denetimlerde ise Ankara ve ilçelerinde 415 optik firması incelendi. İncelemelerde 87 optik firmasının kuruluş ve faaliyetleriyle ilgili tabi olduğu mevzuat hükümlerine uymadığı tespit edildi. Sözleşmeye aykırı hareket eden optik firmalarına toplam 90 bin 277 lira idari para cezası önerildi.
Ankara SGK İl Müdürlüğü bölgesinde bulunan Ankara, Bolu, Çankırı, Kırıkkale ve Karabük'te bulunan toplam 2 bin 99 eczane denetlendi. Denetimlerde 14 eczanenin sözleşme maddelerine aykırı hareket ettiği tespit edildi. Sözleşmeye aykırı hareket eden 14 eczaneye toplam 3 bin 750 lira idari para cezası, aynı zamanda bu eczanelerden 7'si hakkında sözleşme feshi önerildi.
Yapılan denetimlerle ilgili değerlendirmede bulunan SGK Ankara İl Müdürü Ali Pekten, sağlık alanında hizmet veren kuruluşlarla yapılan rehberlik ve bilgilendirme toplantıların üzerinde durdu. Hastane, eczane, optik, tıp ve dal merkezleri ile sürekli toplantılar düzenlediklerini belirten Ali Pekten, "Şu ana kadar sağlık hizmet sunucuları ile birlikte 20'ye yakın toplantı düzenledik. Bu toplantılarda sağlık sektöründe yaşanılan sıkıntılar konuşulurken kurumun hazırladığı mevzuatlar hakkında da bilgiler verildi. Toplantılarımızda, yeni uygulamalarda sağlık hizmet sunucularının yaptığı hatalara ve bu hataların idari para cezasına neden olduğuna değinerek hataların asgariye indirilmesi için çalıştık." dedi.
Amaçlarının ceza vermek değil, sağlık alanındaki sorunları ortadan kaldırarak daha iyi ve kaliteli hizmet verilmesini sağlamak olduğunu vurgulayan Ali Pekten, şunları söyledi:
"Sağlık hizmet sunucuları ile yaptığımız rehberlik ve bilgilendirme toplantıların meyvelerini aldık. Çünkü yaptığımız denetimlerde sağlık hizmet sunucularının önceki denetimlere göre sözleşme maddelerine hassasiyetle uyduklarını ve uygulamalarda yaptıkları hataları en aza indirdiklerini gördük. Bunun sonucunda da önerilen ceza miktarları beklediğimizin çok altında çıktı. Önerilen idari para cezaları, müdürlüğümüz yetkilileri tarafından incelenerek kesin sonuca bağlanacak. İncelemeler sonucunda bu ceza miktarları daha da aşağıya düşebilir."