Körlükten felce kadar bir çok hastalığa davetiye çıkaran diyabetin sinsice ilerlediği ve Türkiye'deki hastaların yaklaşık beşte birinin bu hastalığı taşıdıklarının bile farkında olmadığı belirtildi.
Şeker hastalığı olarak da bilinen rahatsızlığın metabolizma için büyük bir tehdit olduğuna işaret eden uzmanlar kontrol altına alınmayan diyabetin hemen hemen vücuttaki bütün organları tehdit eden niteliği olduğunu ifade etti. Endokrinoloji, Diyabet ve Metabolizma Hastalıkları Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Tahir Haytoğlu, hastalıkla ilgili bilinmeyenleri açıkladı.
Türkiye'de yaklaşık 7 milyon şeker hastası bulunduğu ve bunlardan bir buçuk milyonunun bu hastalığı taşıdığını bilmediklerini söyleyen Haytaoğlu, tuvalete sık çıkma ağız kuruluğu hızlı kilo kaybetme, halsizlik ve çabuk yorulma gibi belirtiler veren hastalığa karşı erken yaşlarda önlem alınması tavsiyesinde bulundu. 25 yaşından itibaren düzenli diyabet kontrolü yapılmasını öneren Haytaoğlu, riskli grupta bulunanların özelliklerini de şu şekilde belirtti:
45 yaşının üstünde olmak, fazla kilolu olmak, diyabeti olan yakın bir aile ferdinin olması (anne, baba veya kardeşler gibi), daha önceki hamilelik esnasında diyabet gelişmiş olması.
Diyabetin 3 türü bulunduğunu belirten Haytaoğlu, birinci tipte bulunanların her gün insülin almak zorunda olduğunu diğer türde ise hastaların yiyecekler ve düzenli aktivitelerle hastalığı kontrol altına alabildiklerini belirtti. Diğer türün ise gebelik sırasında oluştuğunu belirten Haytaoğlu, erken teşhis ve bağlı olarak başlanacak tedavinin hayati derecede öneme sahip olduğunu kaydetti.
YAŞAM BOYU DİYABET
Hastalığın hayat boyu sürdüğünü belirten Haytaoğlu, diyabete bağlı gelişebilecek hastalıkların önüne geçilmesinin tedavi süreciyle mümkün olduğunu hatırlattı.
Haytaoğlu, kalp krizi, felç, böbrek yetmezliği, göz problemleri, sinir hasarı ve iyileşmeyen yaralar gibi durumların uzman ekipler tarafından takibinin gerektiğini anlattı. Haytaoğlu, "Diyabet bakımı bir takım işidir. Takım merkezinde hasta, ona yardımcı olmak üzere bir diyabet uzmanı Endokrinolog, diyabet hemşiresi ve diyetisyenden kurulu olmalıdır. Gerektiğinde hastaların göz, kalp, böbrek veya ayak problemleri için ilgili bölümlerle tedavilerinin koordine edilmesi gerekmektedir." dedi.
Tedavide amacın yüksek kan şekerini düşürmek olarak belirten Haytaoğlu, sağlıklı besinler yemek, düzenli egzersiz yapmak, gerekli olması halinde ağızdan ilaçlar veya insulin kullanmak ve kan şekeri ölçümleri yapmanın hastalığın önlenmesinde önemli olduğuna işaret etti.