Hasta kendi kanıyla iyileşebilir mi?

Opr. Dr. Mehmet Helvacı, PRP teknolojisi ile hastanın kendi kanıyla iyileşme şansına sahip olduğunu, kendi kliniklerinde de bu tekniği kullandıklarını kaydetti.

Hastanın kendi kanının birtakım mekanik uygulamalarla zenginleştirilmesi ve bunun yaralanmış bölgeye tatbik edilmesi esasına dayanan PRP uygulaması, birçok ortopedik rahatsızlıkta etkili sonuçlar veriyor.

Türkiye Hastanesi Ortopedi Kliniği Doktorlarından Opr. Dr. Mehmet Helvacı, PRP'nin ağrılı ya da hasar görmüş bölgede önce hızla onarım sağlayacağını, buna bağlı olarak da ağrının azalacağı veya ortadan kalkacağının ispatlandığını söyledi.

ÖNCE PRP ELDE EDİLİYOR, SONRA TEDAVİ BAŞLIYOR

Opr. Dr. Helvacı'nın verdiği bilgiye göre kanda bulunan üç hücre tipinden biri olan trombositlerin temel görevi, yaralanma meydana geldiğinde kan akımının durmasını sağlamak için bir tıkaç (pıhtı) oluşturmak. Bunu sağlayabilmek amacı ile trombosit hücresi, içinde yoğun olarak onarıcı proteinler olarak adlandırabileceğimiz büyüme faktörleri ve sitokinler içerir. Hastanın kendi kanı alınıp mekanik uygulamalara tabi tutularak trombosit (platelet) yoğunluğunun artırılması ile elde edilen preparat, PRP olarak adlandırılmaktadır.

Bu uygulama ile doku patolojisi nedeni ile ağrı oluşan bölgede önce onarımın sağlanacağı, buna bağlı olarak da ağrının azalacağı veya ortadan kalkacağı düşünülüyor. PRP teknolojisinin tendon yaralanmalarındaki etkisinin ise yapılan deneysel çalışmalarla da ispatlandığı belirtiliyor.

Otolog PRP denilen sistemle kişinin kendi dokusu kullanılarak ağrılı veya hasta olan dokuya kişinin kendi plazması, yani büyüme faktörleri konsantre olarak uygulanmış olur. PRP'de, yani trombositten zengin plazmada, normal plazmaya göre daha fazla büyüme faktörü salınır ve böylece normal yara iyileşmesine göre daha fazla sayıda kök hücre buraya gelir.

Türkiye Hastanesi'nde PRP teknolojisi; omuz, dirsek, bilek, diz ve ayak bileği, topuk dikeni, ayak tabanında ağrılar, kalça bölgesi, kronik sırt ağrıları, kaynamamış kemikler ve tendonlarda meydana gelen yaralanmalarda kullanılabiliyor.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ