İnternet hayatı kolaylaştıran ve yaşam kalitesini artıran bir araç. Ancak eksik bilgiler içeren internet aynı zamanda çok tehlikeli bir yer haline dönüşebiliyor. İşte ebeveynler için internette güvenli sörf yapmanın yolları:
1.GÜVENİLİR KAYNAK:
İnternette çocuklarla ilgili yazılar okurken, yazarların çocuk hemşiresi, çocuk doktoru, çocuk psikoloğu olmasına dikkat edin.
2.ANLAŞILIR DİL:
Doktorların yazısı nasıl okunmazsa, bazen dilleri de anlaşılmaz. Yazarın tıp dilini sizin anlayacağınız hale getirmesi önemli. Okuduklarınızın anlaşılır olduğundan emin olun ve anlamadığınız boşlukları doldurmayın.
3.RAKAMLARA TAKILMAYIN:
İnternette “Çocukların dişleri 6-8 ay arasında çıkar” gibi rakamsal bilgiler yer alabilir. Bu gibi rakamsal bilgilere takılıp kalmayın. Çünkü her bebeğin kendine göre bir büyüme ve gelişme hızı vardır. Bırakın bunu doktorunuz değerlendirsin.
4.TİCARİ TUZAKLARA DÜŞMEYİN:
Birçok site bebek ve çocuk ürünü satmak için çocuk sağlığıyla ilgili yazılar içerir. Bilgilerin doğru olup olmadığını kontrol edin. Bu tür durumlarda sitenin kuruluş amacını anlamaya çalışın. Eğer size güven veriyorsa ve ürüne ihtiyacınız varsa almanızda hiçbir sakınca yok.
5.GÜNCEL SİTEYE KIYASLA DURAĞAN SİTE:
Tıpta bilgiler sürekli değişiyor ve gelişiyor. Eğer site güvenilir ise size güncel bilgiler sunacaktır. Bir site eğer aylardır size yeni bilgiler vermiyorsa dikkatli olmalısınız.
6.ARKADAŞ TAVSİYESİ:
Çocuk sağlığıyla ilgili güzel bir site arıyorsanız tecrübeli anne olan bir arkadaşınıza sorun. Deneyimli bir dostunuz, doğru internet sitesini bulmanız açısından size yardımcıolabilir.
7.TEŞHİS KOYMAYIN VE TEDAVİ YAPMAYIN:
Hiçbir zaman hasta olan çocuğunuza internetten teşhis koymayın ve tedaviye kalkışmayın. Bu hayati düzeyde önemli sonuçlara yol açabilir. Doktorunuzun koyduğu teşhisle ilgili internetten bilgi edinmek daha akıllıca bir yaklaşım olacaktır.
ALTIN KURAL:
İnternette olan her şey, mutlaka doğrudur anlamına gelmez, şüphe halinde doktorunuza sorun...