Hareketsiz yaşamak fıtık yapıyor mu?

Hareketsiz hayat ve dengesiz beslenmenin omurgayı zorlayarak bel ve boyun fıtığına sebebiyet verdiği bildirildi.

Vücudun yükünü sadece omurganın taşımadığını belirten uzmanlar, omurga boyunca uzanan boyun, sırt, bel ve karın kaslarının da çok önemli olduğuna dikkat çekti. Hareketsiz yaşayanlarda kasların yeterince güçlü olmamasından dolayı vücut ağırlığının omurganın üzerine ilave yük getirdiğini, bu yükün disklerin üzerine binerek fıtığa sebep olduğu ifade eden uzmanlar, "Son dönemde insanların daha az hareket etmeleri, zamanlarının çoğunu bilgisayar veya televizyon karşısında geçirmeleri yüzünden omurgayı destekleyen kaslarda kuvvet ve esneklik kayıpları gelişiyor. Bu durum da omurgayı oluşturan kemikler ile bu kemiklerin arasında yer alan ve ‘disk’ adı verilen kıkırdaklara gereğinden fazla yük binmesine ve ufak bir zorlanmayla bile mekanik problemlerin gelişmesine sebep oluyor" dedi.

Fizik tedavi ve manipülasyon uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, "Gün içinde hareketsizlikten ve sürekli aynı pozisyonda oturmaktan kaynaklanan ağrılarınız belden bacağa yayılıyorsa bel fıtığı, boyundan kola ve ele yayılan ağrınız mevcutsa boyun fıtığı olabilirsiniz. Bunu göz önüne alarak hemen bir fizik tedavi uzmanına muayene olmanızda fayda var" diye konuştu.

Şahabettinoğlu, yapılan tetkikler ve iyi bir muayene sonunda tedaviye başlanması gerektiğini vurguladı. Bursa’daki merkezinde bel ve boyun fıtığı hastalarını manipülasyon (elle tedavi) yöntemi ile tedavi eden Uzm. Dr. Ali Şahabettinoğlu, uyguladığı bu tedavi yönteminin Türkiye’de az sayıda uzman doktor tarafından bilinip tatbik edildiğini belirtti. Manipülasyon tedavisinin hafif vakalarda 2-3, orta vakalarda 4-6, ileri vakalarda ise 8-10 seans sürdüğünü ifade eden Şahabettinoğlu, tedavileri 3-5 gün aralıklarla uyguladığını anlattı.

Manipülasyon tedavisiyle hastaların yüzde 98 oranında iyileştiğini, hastalardan sadece yüzde 2'sinde ameliyat gerektiğini belirten Şahabettinoğlu, "Bel fıtığında ayaklarda ilerleyen kas gücü kaybı, idrar, büyük abdest kaçırma şikayeti olan ya da ameliyatsız tedaviye cevap vermeyen hastalarda, boyun fıtığında ise ellerde-kollarda ilerleyen kas gücü kaybı olanlarda ya da ameliyatsız tedaviye cevap vermeyen çok az sayıdaki hastada ameliyat gerekebiliyor" dedi.

Manşetler