Hangi kurumda çalışan sözleşmeliler kadroya geçecek?

Kamudaki personel rejiminin yeniden düzenlenmesine yönelik çalışma kapsamında 96 bin 500 sözleşmeli personel kadroya alınacak. Sözleşmelilerin kadrolu yapılacağını Başbakan Tayyip Erdoğan, AK Parti’nin dünkü grup konuşmasında açıkladı.

Başbakan’ın verdiği müjde uzun süredir bu haberi bekleyen sözleşmelileri sevindirdi. Düzenleme kapsamında belediyeler ve il özel idarelerinde çalışan sözleşmelilerle genel bütçeli kamu kurumlarında 4-B statüsünde hizmet veren memurlar, kadrolu yapılacak. Zaman, sözleşmelilerin kadroya alınacağını 18 Şubat 2013 tarihinde duyurmuştu.

Kadro müjdesinden aslan payını belediyelerdeki 18 bin 500 sözleşmeli alacak. Yine Sağlık Bakanlığı ile diğer genel bütçeli kamu kurumlarındaki sözleşmeliler de kadro hakkına kavuşacak. Bu kurumlar arasında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı, üniversiteler ve çeşitli bakanlıklar bulunuyor. Ayrıca Sayıştay, Danıştay, SGK ve YSK gibi 50’ye yakın kamu kurumu da aynı kapsamda. Düzenleme 25 Haziran 2013 itibarıyla yürürlüğe girecek. Sözleşmeliye kadro düzenlemesi, Meclis Sağlık Komisyonu’nda görüşmeleri süren Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşların Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile Devlet Memurları Kanunu’nda da değişiklik öngören Torba Kanuna eklenecek. Böylece düzenleme, Meclis kapanmadan hayata geçirilecek. Düzenleme ile 25 Haziran 2013 tarihi itibarıyla çalışanlar, kadro hakkına kavuşacak. Başbakan Erdoğan, kadroya geçecek sözleşmeli sayısını 96 bin 500 olarak açıkladı. Buna ilişkin yasal düzenlemeyi de inşallah süratle bu yasama döneminde yapmış olacağız. Tatile girmeden bu işi inşallah bitireceğiz.” diye konuştu.

4-C’liler ve KİT’lerde çalışanlar kadrolu olamıyor

Erdoğan’ın müjdesinin ardından gözler kadroya alınacak sözleşmelilerin kapsamına çevrildi. Belediyeler, il özel idareleri ve diğer kamu kurumlarındaki 4-B’li çalışan sözleşmeli memurlar kadroya alınırken kadro bekleyen 4-C’liler ile TRT çalışanları kapsam dışı tutuldu. KİT’lerde çalışan yaklaşık 75 bin kişi de kadro kapsamına alınmadı. Kadro düzenlemesiyle kamudaki personel rejiminin tek statüye indirilmesi amaçlanıyor. Bu amaçla bundan sonra kamuya sözleşmeli personel alınmayacak.

Düzenleme ile son dönemde işe alınan pek çok kişi birkaç günlük çalışma ile kadro hakkı kazanmış olacak. Kamunun memur kadrosu önemli ölçüde genişleyecek. Kamuda çalışan 200 bin sözleşmeli personel de Haziran 2011’deki seçimler öncesinde kadroya geçirilmişti. Bu son alınma birlikte yaklaşık 300 bin kişiye kadro verilmiş olacak. Kadroya alınacak sözleşmeliler, pek çok ilave haktan yararlanacak. Çakılı görev yapan sözleşmeli personele tayin hakkı verilecek. Sözleşmelilerin kadroya geçmesiyle birlikte en önemli iyileşme iş güvencesinde olacak. Her yıl sözleşme yenileyen memurlar, sözleşmelerinin uzatılmaması endişesinden kurtulacak, 657 sayılı kanunun getirdiği iş güvencesinden yararlanabilecekler. Halen pek çok alanda sözleşmeli ile kadrolu arasında farklar var. Sağlık çalışanları açısından sözleşmeli sağlık çalışanı, daha düşük döner sermaye alıyor. Vergi dilimleri kadrolu için net ücret üzerinden sözleşmelilerde ise brüt ücret üzerinden hesaplanıyor.

İsa Yazar / Zaman

Manşetler