Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Hatice Işık, gibi zararlı maddelere sürekli maruz kalmanın düşük riskini artırdığını söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Hatice Işık, daha önce düşük yapmış kadınlarda tekrar düşük yapma riskinin arttığını belirtti. Yrd. Doç. Dr. Işık, polikistik over, hipotiroidi gibi bazı hormonal hastalıklar, rahim şekil bozuklukları, yapışıklık, miyom gibi jinekolojik hastalıkların yanında, kalp, karaciğer, böbrek, tüberküloz, kanser, kansızlık gibi rahatsızlıkların da düşük nedeni olabileceğini kaydetti. Bütün bunların yanında sigara ve alkol gibi zararlı maddelere sürekli maruz kalmanın da düşük riskini artırdığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Işık, şöyle konuştu:
"Düşük durumunda en önemli belirti kasık ağrısı ve kanamadır. Parça düşürme de olabilir. Böyle bir durum ile karşılaşan anne adayı hemen sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Erken gebelik haftasında kanama ile gelen hastaların bir çoğunda sadece düşük tehdidi vardır, düşük gerçekleşmez. Fakat buna karar verebilmek için bütün jinekolojik muayene ve ultrasonografi gerekir."
Halk arasında vajinal muayene ve ultrasonun düşüğe yol açtığı inanışının da bilimsel olarak yanlış olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Işık, "Muayene sonrası sadece düşük tehlikesi varsa istirahat ve ilişki yasağı yapılması gerekendir. Düşük gerçekleştiğinde ise aşırı kanama, enfeksiyon gibi normal dışı bir durum sözkonusu olmadıysa, tedavi gerektiren bir hastalık yoksa tekrarlayıcı özelliği olmayan bir düşüktür ve ileri inceleme gerektiren bir durum da değildir. Kişi, psikolojik olarak yeni bir gebeliğe hazır hissettiğinde yeniden gebe kalabilir. Toplumda yanlış inanış olan düşükten sonra 6 ay 1 yıl beklemeye gerek yoktur" dedi. - Zonguldak