Hamilelikte ağız ve diş sağlığının önemi

Hamilelik dönemi; vücutta hormonal değişimlerin yaşandığı fizyolojik bir süreçtir. Hormonal değişimler sebebiyle anne adayının diş sağlığı da bu durumda değişime uğrayabilir.

Gebelik döneminde değişen hormonal denge sebebiyle dişler eskisine nazaran daha hassas bir yapıya bürünebilir. Şayet anne adayı gebelik döneminde günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamıyorsa, bebek kendi kalsiyum ihtiyacını karşılamak için annenin kalsiyum depolarından faydalanacaktır. Bu sebeple de dişler olumsuz etkilenebilecektir. Bu aşamada unutulmaması gereken; anne adaylarının ağız ve diş temizliğini eksiksiz ve düzenli olarak yapmasının  yanında beslenme düzenlerine de bir o kadar dikkat etmesi gerektiğidir.

Hamilelik döneminde diş daha kolay çürür mü?

Hamilelik dönemi, tek başına dişlerin çürümesine yol açan bir dönem değildir. Fakat gebeliğin ilk aylarında yaşanan kusma, bulantı gibi durumlardan sonra ağız bakımının ve hijyeninin sağlanmaması gibi faktörler, diş çürümelerini tetikleyebilir. Bununla beraber anne adayının dişleri hassasiyet gösterebildiğinden, kişi dişlerini fırçalamaktan kaçınabilir. Bu sebeple de çürük riski artar.

Hamilelik döneminde ağız bakımı:

Gebeliğin ilk 3 ayı, anne adayının kusma ve bulantılarını en yoğun yaşadığı süreçtir. Bu aşamada meydana gelen gebelik belirtileri ve vücudun gebeliğe adaptasyon süreci sebebiyle de beslenme alışkanlıkları değişebilir. Bununla beraber hormonal değişimler sebebiyle yaşanan diş hassasiyeti de annenin diş bakımından kaçmasına yol açabilir. Bundan dolayı da diş ve diş çürükleri daha yaygın görülebilir. Diş eti iltihabının ve dişlerdeki çürüğün engellenmesi için diş fırçalamanın ihmal edilmemesi gerekir. Günde en az iki kez dişler fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalı ve ağız gargarası ile ağız bakımı tamamlanmalıdır.

Kaynak: http://www.aktifarma.com/tr/icerik/52/hamilelikte-agiz-ve-dis-sagligi 

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ