Bursa Kent Konseyi Engelliler Meclisi tarafından 'Zihinsel Engellilik ve Aile Sorunlarına Çözüm' konulu panel düzenlendi. Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Başkanlık Salonu'ndaki panelde engellilerin sorunları dile getirildi. Panel öncesinde konuşan Bursa Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı İbrahim Sönmez, bütün engelli gruplarını bir araya getirmek için çalıştıklarını söyledi. Her perşembe günü bir araya gelerek üyelerin sıkıntılarını dinlediklerini belirten Sönmez, resmi kurumlarla temas kurarak çözüm ürettiklerini ifade etti.
Bu yıl Dünya Engelliler Günü'nde zihinsel engellileri ön plana çıkardıklarını söyleyen Sönmez, zihinsel engelli çocuğu olan ailelerin büyük sıkıntılar yaşadığını, panelden çıkan sonuçları rapor haline getirerek ilgili yerlere ulaştıracaklarını dile getirdi. Aileler ise toplumun engellilere bakış açısından rahatsız olduklarını dile getirdi. Aileler, zihinsel engelli çocukların geleceğinin garanti altına alınması adına kanuni düzenlemeler yapılmasını talep etti.
"ORGAN GELİŞİMİNİN EN TEMEL DÖNEMİ İLK 3 AYDIR"
Daha sonra Özgür Fehmi Havados ve Savaş Akıncıoğlu'nun moderatörlüğünü yaptığı panele geçildi. Bursa Sağlık Müdürlüğü adına panele katılan Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nden Uzm. Dr. Hüseyin Uslu, organ gelişiminde en temel döneminin ilk 3 ay olduğunu vurguladı. Uslu, "Bu dönemde alınacak sigara, alkol ve bir takım yabancı maddeler, bebeğin beyin gelişiminde bir takım sıkıntılara yol açabilir. Bu noktalarda zihinsel engele asıl darbeyi vurabiliriz" dedi.
BURSA'DA 269 TANE ÖZEL EĞİTİM SINIFI VAR
İl Milli Eğitim Şube Müdürlüğü'nden Şükrü Bildik, Bursa'da toplam 269 özel eğitim sınıfı bulunduğunu belirterek, "Engelli çocuklara evde ve hastanede de eğitim hizmeti veriliyor. Özel eğitim sınıflarında zihinsel, işitme ve görme engellilerde 10, otistiklerde 4, orta ve ağır zihinsel engellilerde 8 öğrencimiz var. Bursa son 3 yılda özel eğitimde belli bir noktaya geldi. Ancak yine de yetersiz olduğu bilinmelidir." dedi.
Bursa Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü'nden Sosyal Hizmet Uzmanı Erkan Kılıç ise ortalama 2 engelli için bir bakıcı personel istihdam edildiğini kaydetti. Kılıç, "Bursa'da 13 binin üzerinde kişiye evde bakım hizmeti karşılığı ödeme yapılıyor. Ayrıca Bursa'da 12 engelli çocuk koruyucu aile hizmetinden yararlanıyor." diye konuştu.