Haftalık iki saat eğitim için yılda 1.2 milyar lira gidiyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “dershanelerin kaldırılıp, kolejlere dönüştürüleceği” yönündeki açıklamaları dershaneler gibi çalışan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerini de gündeme getirdi.

Rehberlik ve Araştırma Merkezleri Çalışanları Derneği (RAMDER) Başkanı Sait Düzen, bu merkezlerin engelli eğitim okullarına dönüştürülmesi gerektiğini söylüyor. Düzen, destek eğitimiyle hem eğitim anlamında istenilen faydanın sağlanamadığını hem de devletin haftalık 2 saatlik eğitim karşılığı yılda 1 milyar 260 milyon lira harcadığını ifade ediyor.

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri, engelli çocuklara haftada 2, ayda toplam 8 saat destek eğitimi veriyor. Bunun karşılığında devlet, her öğrenci için bu merkezlere 480 lira civarında para ödüyor. 2011 sonu itibariyle 1657 kurumda 233 bin 754 engelli destek eğitimi alıyor. 2006’dan beri devletin bu işe ayırdığı para ise yaklaşık 4.5 milyar lira... Rakamların yüksekliği bazı suistimalcilerin de iştahını kabartıyor.

KENDİMİZİ KANDIRIYORUZ
Alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, okullaşmaya destek verilmesini istiyor. Bunlardan biri olan RAMDER Başkanı Sait Düzen, şunları anlatıyor: “Devletin uyguladığı kaynaştırma eğitimi, amaçlandığı gibi işlemiyor. Kaynaştırma, engelli çocuğun akranlarıyla aynı ortamda bulunup, rehabilite edilmesi esasına dayanıyor. Oysa bu çocuklar kronik bir problem olarak okula gidip geliyor. Öğretmenler de çok zorlanıyor. Çünkü ciddi bilgi eksiklikleri var. Her şey kağıt üzerinde kalıyor. Yani kendimizi kandırıyoruz. Çocuğu rehabilite anlamında katkı sunacak en önemli kurumlar, illerde var olan iş okulları, eğitim uygulama okulları ve iş eğitim merkezleri. Bu okullarda haftanın beş günü eğitim veriliyor. Haftata 30 saat kesintisiz eğitim alıyor çocuklar. Rehabilitasyon merkezlerindeki haftalık 2 saatlik destek eğitimi ya da kaynaştırma eğitiminin çok daha fazlası buralarda gerçekleştiriliyor.

CİDDİ BİR HANDİKAP
Yılın başında engelli çocuğa bir yıllık özel eğitim planı çıkarılıyor. Bu hedefin yıl sonunda gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini denetlediğimizde devletin iş okulları, eğitim uygulama okulları ve iş eğitim merkezlerinden gelen çocuklarda olumlu yönde gelişmeler olduğunu görüyoruz. Ama aynı gelişmeleri rehabilitasyon merkezlerinde destek eğitimi gören ve kaynaştırma eğitimi alan çocuklarda göremiyoruz. Bu ciddi handikap. Ülke kaynakları heder oluyor. Çünkü rehabilitasyon merkezlerinden haftada 2 saatlik, aylık 8 saatlik eğitimlerine devlet aylık 105 milyon lira aktarılıyor. Yıllık maliyeti ise 1 milyar 260 milyon lira civarında. Çok ciddi bir rakam. İşini layıkıyla yapanlar rencide edilmeden bu kaynaklar engellli okullarına aktarılmalı. Bu konu da dershaneler için düşünüldüğü gibi ele alınmalı.”




EĞİTİM BEKLİYORLAR
Günümüzde sadece 2 bin otizm tanılı öğrencimiz okullara gidebiliyor oysa 0-14 yaş arası 125 bin otizmli çocuk eğitim bekliyor!

OTİZMİN FARKINDA MISINIZ?
Devlet diploma değil sertifika istiyor!

Özel eğitim alanında en az 7 bin acil öğretmen ihtiyacı bulunuyor. Devlet açığı kapatmak için sertifika programı açıyor. Otizm üzerine yüksek lisans yapanlar ise görev bekliyor...

Nisan, her yıl dünyada “Otizm farkındalık ayı” olarak kutlanıyor. Uzmanlar her 150 çocuktan birinin otizm kategorisinde yer aldığını belirtiyor. Yani bu rahatsızlık günümüzde rastlanan en yaygın nörolojik bozukluk olma özelliğini taşıyor. Birinci derecede yakınlarla birlikte 2.5 milyon insanı ilgilendiriyor. Rakamlar korkunç boyutlardayken, bu alanda özel yetişmiş öğretmen bulunmuyor. Özel eğitim bölümünden mezun olanlar, otizm gerçeğiyle gerçek anlamda mezun olduktan sonra sahada karşılaşıyor. Anadolu Üniversitesi’nde internet üzerinden yürütülen E-GEYOP (Gelişimsel Yetersizliği Olan Çocukların Öğretmenliği) ülkemizde, otizmliler üzerine açılmış tek lisansüstü program. Buraya her alandan lisans mezunu başvurabiliyor. Fakat, programdan mezun olanlara kamu ya da özel kurumlarda çalışma imkânı verilmiyor. Adaylardan, lisans eğitimlerini özel eğitim alanında tamamlamış olma şartı aranıyor.

ÖĞRETMEN AÇIĞI FAZLA
Bu arada, devletin 7 bin civarında acil özel eğitim öğretmenine ihtiyacı bulunuyor. Mezun sayısı, bu açığı kapatmaya yetmiyor. Öyle ki kapanması için en az 14 yıl gerekiyor. Hal böyle olunca devlet lisans mezunlarını, birkaç aylık sertifika programı verip özel eğitim öğretmeni olarak atıyor. Yani, tamamiyle uzmanlık isteyen otizm konusunda yüksek lisans yapmış adaylar görmezden geliniyor. Bu çelişkiyi bizimle paylaşan e-GEYOP öğrencileri, “Bölüm 6-7 senedir eğitim veriyor. Şu ana kadarki mezunların sayısı 15’i geçmiyor. Bizimle birlikte de en fazla 50 civarı olacak. Bölüm iki yeni seçmeli ders eklenmesiyle otizm spektrum bozukluğu alanında örnek bir lisansüstü sertifika programına dönüşebilir” diyor. Adaylar, Engelsiz Sayfa aracılığıyla yetkililerden gerekli düzenlemenin yapılmasını istiyor.

Bilgi Üniversitesinde otizm konulu panel
Tohum Otizm Vakfı tarafından 11 Nisan 2012 Çarşamba günü Bilgi Üniversitesi Kuştepe kampüsünde otizm bilgilendirme paneli düzenlenecek. Saat 10.00 ile 12.00 arası yapılacak panelde, Prof. Dr. Nahit Motavalli Mukaddes, “Otizmde Tanı ve Tedavi: 2012’de Neredeyiz?”, Doç. Dr. Binyamin Birkan, “Otizmli Bireylerin Eğitiminde Uygulamalı Davranış Analizi Modeli”, Prof. Dr. Hülya Kayıhan da “Otizm ve Ergoterapi” konuları üzerinde bir konuşma yapacak. Etkinliğe katılım ücretsiz.


Bir babanın hukuk mücadelesi

Isparta’da kızının sakat kalmasına sebep olan belediyeyi mahkemeye veren baba; banka hesabına, taşınmazlarına, başkanın makam aracına el koydurdu.

Ferhat Kaya ISPARTA İHA

Isparta Sütçüler Prof. Dr. Hasan Gürbüz Meslek Yüksek Okulunda öğrenim gören öğrencileri taşıyan belediyeye ait otobüs 2007 yılında Eğirdir-Sütçüler arasında kaza yaptı. Bir öğrencinin hayatını kaybettiği, kazanın ardından öğrencilerden Safiye Özpınar, beyninde oluşan hasar sebebiyle vücudunun bazı fonksiyonlarını kullanamaz hale geldi. Bunun üzerine baba İbrahim Özpınar, Sütçüler Belediyesine dava açtı. Mahkeme, aileye 300 bin lira ödenmesine karar verdi. Ödeme yapılmayınca Özpınar, icra yoluna gitti. Belediyenin banka hesabına, taşınmazlarına, başkanın makam aracına, belediye hizmetlerinde kullanılan 2 otomobil, 4 otobüs, 2 traktör, 2 damperli kamyon, 1 kamyonet ve bir motosiklete haciz geldi. Belediye Encümeni, 200 bin TL bedelindeki belediyeye ait bir transit minibüs, 27 kişilik iki minibüs ve 403 model bir otobüsün Özpınar’a verilmesine karar verdi. Araçları alıp evinin önüne getiren Özpınar’a paranın kalan kısmı aylık 5 bin liralık taksitlerle aylık ödenecek.


BELEDİYENİN NEYİ VAR NEYİ YOK ALDI
İbrahim Özpınar, belediyenin minibüs ve otobüslerini evinin önüne çekti. Dava sürecinde kanser hastası olan eşini kaybeden Özpınar, 23 yaşındaki kızına hem annelik hem de babalık yapıyor.



Spor turnuvasının finali mayıs ayında yapılacak.

ENGELSİZ MÜCADELE
Öğrencileri sporla hayata bağlıyorlar
İstanbul Sultangazi Belediyesi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile “3. Engelliler Spor Turnuvası” düzenledi. Hamza Yerlikaya Spor Kompleksi’nde başlayan turnuvada ilçedeki özel eğitim sınıflarında öğrenim gören 270 engelli öğrenci, 68 takım halinde mücadele ediyor. Dans ve şiir gösterisiyle açılan programda öğrenciler; çomak oyunu, hedef 12, halka atmaca ve bayrak yarışı müsabakalarında mücadele ediyor. Açılışta protokol üyeleri de çomak oyunu oynayarak öğrencilere destek verdi. Özel eğitim sınıfı öğrencilerinin mücadele ettiği spor turnuvası, mayıs ayında yapılacak “Engelliler Haftası” final programıyla sona erecek. Cüneyt Bitikçioğlu İSTANBUL



SULTANBEYLİ BULUŞMASI
Dinimizde engelliler konulu sempozyum
Sultanbeyli Belediyesi, engellilerin problemlerinin masaya yatırılacağı dev bir sempozyuma ev sahipliği yapıyor. Türkiye Otistiklere Destek ve Eğitim Vakfı ile Marmara Üniversitesi’nin destek verdiği “Din, felsefe ve bilim ışığında engelli olmak ve sorunları sempozyumu” bugün başlıyor. Amaç, dinin ve dini değerlerin engelliler üzerindeki etkisini anlatmak. Sultanbeyli Kültür Merkezi’nde iki gün sürecek etkinliğe 30’a yakın akademisyen ve düşünür katılacak. Prof. Dr. Halis Ayhan, Prof. Dr. Bayraktar Bayraklı, Prof. Dr. Ramazan Ayvallı, Prof. Dr. Dilşad Türkdoğan, Prof. Dr. Yakup Çiçek, Prof. Dr. İlhan Kutluer, Prof. Dr. M. Emin Özafşar, Prof. Dr. Ali Seyyar, Prof. Dr. Mustafa Usta panelde konuşma yapacak akademisyenlerden bazıları...

Fatih Selek

Manşetler

DUYURU-5