Haftada 3 saat tempolu yürüyün

Prof. Dr. Oğuz Acar, haftada üç saat tempolu yürüyüş yapmanın prostat kanseri riskini azalttığını söyledi.

Yürüyüş aynı zamanda prostat kanseri olan hastaların hastalıklarının ilerlemesini de engelliyor. 50 yaşın üzerindeki erkekler tempolu yürüyüşe önem vermeli.50 yaş üzerinde olan ve düzenli prostat kontrolleri yapılan erkeklerin haftada 3 saatten fazla hızlı tempolu yürüyüş yapmaları, hayatlarının bir döneminde kendilerine prostat kanseri tanısı konsa bile hem kanserin ilerlemesini hem de kanserden ölme ihtimalini azaltıyor. Bunun için tanı konduktan sonra da yürüyüşlere devam etmek gerekiyor.

Düzenli fiziksel aktivite sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazlarından. Özellikle yürüyüş; kilonun korunması, psikolojiyi düzenlemesi, kalp ve akciğer sağlığını kontrol altına almasının yanı sıra; prostat kanseri riskini azaltarak erkek sağlığına da büyük bir katkıda bulunmaktadır. Memorial Şişli Hastanesi Üroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oğuz Acar, tempolu yürüyüşün prostat kanserinin ilerleme hızını düşürdüğünü söyledi.

Prostat kanseri günümüzde erkeklerde en sık görülen kanser türü. Acar, yaşam tarzı ile prostat kanseri arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalara son zamanlarda ağırlık verilmeye başlandığını, Kaliforniya Üniversitesi'nden bir grup bilim adamının 2705 hasta üzerinde yaptıkları ve bu yılın şubat ayında yayınladıkları bir çalışmaya dikkat çekti.

Araştırmada, prostat kanserine yakalanan erkeklerin yüksek tempolu aktivitelerde bulunması halinde kanserden ölüm risklerinin yüzde 61 oranında azaldığı tespit edildi. Bu oranı yakalamak için hastaların haftada en az 3 saat tempolu fiziksel aktivite yapması gerektiği belirtilirken bu grupta herhangi bir nedenden dolayı ölüm riski de yüzde 49 oranında azaldı. Prof. Dr. Acar, aynı bilim adamlarının 1455 prostat kanserli hasta üzerinde yaptıkları ve haziran ayında yayınladıkları bir diğer çalışmada ise; fiziksel aktivitenin prostat kanserinin ilerlemesini de azalttığı belirlendi. Bu çalışmaya göre haftada 3 saatten fazla hızlı tempolu yürüyüş yapan hastalarda kanserin ilerleme ihtimali yüzde 57 oranında azaldı. Buradaki problemin, genelde tanı konan hastaların depresyon, yaşlılık veya ağrı nedeniyle fiziksel aktiviteyi kesmeleri olduğunu belirten Acar şunları söyledi: Tempolu fiziksel aktivite; insülin, büyüme faktörü ve bağışıklık sistemi hücrelerinin işlevlerini kontrol eden bir kimyasal olan sitokinin vücuttaki miktarını azaltır. Bu maddeler prostat kanseri hücrelerinin çoğalmaları için gereklidir. Bu maddelerin vücuttaki miktarı azaldıkça prostat kanseri hücrelerindeki artışın önüne geçilir, kanser hücresi ölümleri artar. Aynı maddelerin artışı şeker hastalığı ve kalp hastalığı gibi durumlarda da risk faktörü olduğu için, bunlara bağlı ölümlerde de azalmalar görülür.

Manşetler

DUYURU-5