Hacettepe Üniversitesinde "Bağımlılıkla Mücadele, Tedavi ve Rehabilitasyon Çalıştayı" yapıldı

Ankara Valiliği ve Hacettepe Üniversitesinin iş birliğinde "Ankara Bağımlılıkla Mücadele, Tedavi ve Rehabilitasyon Çalıştayı" gerçekleştirildi.

Ankara Valisi Şahin: "Bağımlılıkla mücadeleyi iğneyle kazar gibi sabırla ve azmederek yürütmek durumundayız"

Üniversitenin Sıhhiye kampüsünde düzenlenen çalıştayda konuşan Ankara Valisi Vasip Şahin, son yıllarda bağımlılıkla mücadelenin bir devlet politikası olarak yürütüldüğünü, Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulunca illerde valilerin ve ilçelerde kaymakamların başkanlıklarında çalışmalar yapıldığını anlattı.

Bağımlılığın bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de artan bir tehdit olduğunu, nesilleri zehirlemeye ve gelecekle ilgili endişelerin artmasına yol açtığını kaydeden Şahin, "Bağımlılık, düçar olunması çok kolay ama kurtulması oldukça zor bir olgu. Onun için bağımlılıkla mücadeleyi iğneyle kazar gibi sabırla ve azmederek yürütmek durumundayız." dedi.

Şahin, milletin iş mücadeleye geldiğinde başka milletlerde olmayan bir özellikle organize olup bu mücadeleyi kısa sürede götürebildiğini belirterek, "Depremlerde, sel afetlerinde, 15 Temmuz'da ve Kovid-19 ile mücadelede bunu gördük. Toplumun her kesimi aynı hedefe doğru kilitlenip bir dayanışma içerisinde yürüyebiliyor. Bağımlılıkla mücadelede de böyle bir gücümüz var." diye konuştu.

- "En büyük sermayemiz beşeri sermaye"

Bağımlılıkla mücadelenin en önemli boyutunun gençleri bu tehditle karşılaştırmamak ve karşılaşan gençlere destek vermek olduğunu vurgulayan Şahin, şöyle devam etti:

"En büyük sermayemiz beşeri sermaye, yani insanımız. Bunların hiçbirini israf edemeyiz, hakkımız yok. Her birinin ayrı ayrı özelliklerini ortaya çıkarıp bu milletin faydasına sunmamız lazım. Onun için de bağımlılık gibi girdaptan kurtulamama durumunda biz onu o şekilde bırakamayız, onu oradan çekip almalıyız. Yolumuz uzun, işimiz zor ama hep birlikte başarabiliriz."

Vali Şahin, insanların sorununun yalnızca maddi imkansızlıklar değil modern çağın getirdiği yalnızlık ve yardım istememe fakirliği olduğuna işaret ederek, bağımlılıkla mücadelenin en önemli boyutunun tehditle karşılaşan gençleri sorunlarından uzaklaştırmak ve onlara zaman ayırıp destek vermek olduğunu kaydetti.

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran ise bağımlılığın topluma, ekonomiye ve ülke kalkınmasına olumsuz etkileri olan önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkati çekti.

Dünya Sağlık Örgütünün bağımlılık araştırmalarına göre, 15-24 yaş gençlerin yaşadığı kazalar ile intiharlar ve cinayete bağlı ölümlerin dörtte üçünün bağımlılıklar nedeniyle ortaya çıktığını aktaran Güran, bununla mücadelede toplumun her kesiminin sorumluluğunun bulunduğunu söyledi.

Manşetler

DUYURU-4