‘Platelet Rich Plazma’, bilinen adıyla ‘PRP tedavisi’, bugünlerde çok moda. Yöntem son olarak yeni albümü için çektirdiği fotoğraflarla güzelliğinden diriliğinden söz ettiren Ayşegül Aldinç ile gündeme geldi. Sanatçı 48 yaşında ancak görüntüsü hiç de öyle söylemiyor.
PRP, “Trombositten zengin plazma” anlamına geliyor. Trombositler, doku iyileşmesinde ve kanın pıhtılaşmasında önemli rolü bulunan kan hücreleri. Önemli protein ürünleri ve bağ dokusu faktörleri içeriyor. Yaralanmış bir bölgeye enjekte edildiğinde, hızla iyileşme sürecini başlatarak doku yenilenmesini uyarıyor. Bu tedavi sayesinde cilt lekelerinin hafifletilmesi , sivilcelerle izlerinin giderilmesi, cildin daha gergin, canlı ve parlak görünmesi mümkün.
Peki yöntem nasıl uygulanıyor? Önce hastanın kendi kanı steril bir ortamda alınıyor. Özel bir santrifüj cihazında yüksek hızda ve belli sürelerde döndürülüyor. Santrifüj edilen kan, bazı ayraçlar sayesinde ayrıştırılıyor. Kanın alyuvarlar ve akyuvarlar gibi şekilli elemanları dibe çökerken, trombositten zengin bölümü ayrıştırılıyor. Trombositten zengin bu plazma özel bir işlemle alınıyor ve tedavi edilecek bölgeye mikro enjeksiyonlar yoluyla enjekte ediliyor. İşlem yaklaşık 30 dk. sürüyor. Kişi seansın hemen ardından normal hayatına geri dönebiliyor.
Cildin hangi bölgelerine uygulanıyor
PRP'nin sorunlu olan herhangi bir bölgeye uygulanabildiğini belirten Medikal Estetik Derneği Başkanı Dr. Ali Kerim Diler, genel olarak yüze, boyuna, dekolteye, el ve ayak üstü gibi alanlara uygulandığını söylüyor. Kerim'e ilk etkilerinin ne zaman ortaya çıktığını soruyorum, belirgin iyileşmenin 3 4 hafta sonra farkedildiğini, lekelerin ve ince çizgilerin hafiflediğini, yüzde lifting benzeri bir etki ortaya çıktığını ve cildin daha parlak, gergin ve canlı göründüğünü söylüyor.
Yöntemde kişinin kendi kanı kullanılıyor ancak yine de merak ediyorsunuz yan etkileri var mı diye. Yanıtı hayır. "Enjekte edilen karışım hastanın kendi kanı ile hazırlandığı için alerji riski yok. Sadece işlem sırasında kızarıklık meydana gelebiliyor ve bu kızarıklık da birkaç saat sonra tamamen geçiyor. İşlem sırasında rahatsız edici bir ağrı ya da acı hissi yaşanmaması için tedavi edilecek bölgeye anestezik etkili bir krem ile uygulanıyor." diyor.
6 - 12 ay sonra tekrarlanmalı
Kişinin ihtiyacına göre ayda bir kez olmak üzere 3-4 seansta tamamlanıyor. 6 - 12 ay sonra tekrarlanması gerekiyor.
Yöntem kök hücre tedavisini çağrıştırsa da ikisi de çok farklı uygulamalar. Kök hücre tedavisinde bir yaralanmayı veya hastalığı tedavi etmek amacıyla, ‘kök hücre’ adı verilen, hazırlanması belli koşulları gerektiren, vücuttaki bütün doku ve organları oluşturan, henüz farklılaşmamış, sayısız bölünme ve dönüşebilme yeteneğine sahip hücrelerden faydalanılıyor. PRP uygulamasında ise hasar gören bir yapının onarımı için bu süreçlerin uyarılması adına, kanın belli bir yapısının konsantre hali söz konusu.