Günlük hayatınıza sporu sıkıştırmak hiç de zor değil

Sağlık için şart koşulmadıkça, spor yapmak ne yazık ki çoğumuz için bütün işlerden sonra geliyor. Bazı kişiler içinse zaman gerçekten

İstanbul'da yaşayan emekli bir ev hanımıyım. Çok istediğim halde spor yapmaya vakit ayırmakta zorlanıyorum; çocuklar, ev işleri derken gün bitiveriyor. M. Ö./İstanbul

Sağlık için şart koşulmadıkça, spor yapmak ne yazık ki çoğumuz için bütün işlerden sonra geliyor. Bazı kişiler içinse zaman gerçekten bir problem ve sporu hayatlarına adapte etmekte güçlük çekiyorlar. Bu yüzden de günlük koşuşturma içinde spor yapmaya bir saat bile ayıramıyorlar.

SONRA YAPMAYIN!
Ancak, siz emekli olduğunuz için çalışan 'zaman fakiri' kesimden daha şanslısınız. Sorununuzu çözmek için şu önerilerime kulak verin:
Gününüzü programlarken, masanın başına oturun ve spora ayıracağınız zamana, aynı yemek pişirmeye ayırdığınız zaman gibi yer bulun. Sporu diğer tüm işler bittikten sonra yapılacak bir iş olarak görmeyin.

BİRLİKTE OYNAYIN
Zaten yapmakta olduğunuz işlerin içine sporu ekleyin. Örneğin kitap okurken ya da televizyon seyrederken, antrenman bisikleti çevirin, ya da arabayla gideceğiniz yerlere yürüyün.
Çocuklarla geçireceğiniz zamanın içine, birlikte spor yapmayı ekleyin; sinemaya gideceğinize top oynayın, peş peşe bisiklete binin.
***
Soğuk algınlığı tedavisine sarımsakla destek verin

Soğuk algınlığı için sarımsağın faydası nedir, yararlı olması için ne kadar tüketmeliyim? Kokusu çok kötü ama tansiyona da iyi geldiğini duydum. H.Y./Kayseri

Sarımsağın kalp damar sistemi ve tansiyon üzerine olumlu etkileri, birçok araştırmacı tarafından araştırılmış ve belirli kanıtlara ulaşılmıştır.

İŞTAHI AÇIYOR
Sarımsağın, mikropları öldürücü etkisi olduğu da hep söylenir. Fakat bu konudaki başarısını kanıtlayacak kesin bir bulguya ne yazık ki ulaşılmamıştır. Sarımsak; zengin besin içeriği ile üst solunum yolları enfeksiyonlarında sağlığımıza destek olabilir. Ayrıca, baskın tadı sayesinde hastalık nedeniyle azalmış tat duygusunu yerine getirerek, iştahın açılmasına da yardımcı olur.
***
Şimdi tam zamanı! Kalp sağlığınız için balık yiyin

Son yaptırdığım testlerde kolesterolümün yüksek olduğunu gördüm. Düşürmek için balık yememi söylediler. Haftada kaç defa balık yemeliyim? S.M./Çanakkale

Kalp sağlığı için faydalı bir diyette, haftada en az iki defa balık bulunmalı. Biliyorsunuz, balık yağı kalp için zararlı doymuş yağ asitlerinden fakirken; damarın içini bir bakıma cilalayan Omega 3 yağ asitlerinden zengindir.

YAĞLI TÜRLERİNİ SEÇİN
Omega 3 yağ asitleri; kanda bulunan trigliserit denen yağı ve kolesterolü düşürürler, damarlarda tıkayıcı birikmeleri önler. Böylece kalp damar hastalığı riski azalır. Fakat dikkat edilmesi gereken, seçilecek balığın yağlı olmasıdır. Somon, ton, sardalye, alabalık ve hamsi gibi soğuk suda yaşamayı seven balıklar, kalp sağlığına fayda sağlamak açısından en önde gelir. Şu anda mevsimi iken bol bol balık yiyerek, hem sofranızı hem de sağlığınızı şenlendirmenizi öneririm.

DR. ECE HATTAT

Manşetler

DUYURU-4