Güneydoğu kadını, erkek çocuğa kadar doğuruyor

Güneydoğu kadını, ataerkil sosyal yapı nedeniyle erkek çocuğu olana kadar fazla doğum yapıyor. Fazla doğum, çokeşlilik, erken yaşta evlendirilme, stres, temizliğin önemsenmemesi,..

Güneydoğu kadını, ataerkil sosyal yapı nedeniyle erkek çocuğu olana kadar fazla doğum yapıyor. Fazla doğum, çokeşlilik, erken yaşta evlendirilme, stres, temizliğin önemsenmemesi, sosyo-ekonomik seviyenin düşük olması ve sağlıklı beslenilmemesi, kanser riskini artırıyor.

Türk-Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV), geçtiğimiz yıllarda Bingöl’de düzenlediği “Sadece Benim İçin” adlı sosyal sorumluluk projesinin ikinci ayağını Şanlıurfa ve Birecik’te gerçekleştirdi. Araştırmaya göre Güneydoğu’da kadınlar, erkek çocuğu dünyaya getirmek için fazla doğum yapıyor.

GÜNEYDOĞU’DA YAYGIN

Türkiye’de rahim ağzı kanseri en çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölegelerinde yaşayan kadınlarda görülüyor. Bunun en büyük nedeni, çokeşlilik, erken yaşta evlendirilme, stres, temizliğin önemsenmemesi, sosyoekonomik seviyenin düşük olması, fazla doğum ve sağlıklı beslenilmemesi.

KANSER RİSKİ YÜKSEK

TAJEV Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, Doğu ve Güneydoğu’da doğurganlık oranının yüksek olmasının nedenlerinin başında, “erkek çocuk sahibi olma” isteğinin yattığını belirterek 15 uzmanla yapılan araştırmanın sonuçlarını şöyle açıkladı:
“Özellikle kırsal kesimde ilk çocukları kız olan annelerin art arda hamile kaldığını tespit ettik. Doğum oranlarının çok yüksek olmasının bir nedeni, ataerkil yapı. Ancak bu bölgelerde doğum kontrol yöntemlerinin yeterince uygulanmaması ve annelerin eğitim düzeyinin düşük olması, doğurganlık oranının yüksek olmasına neden oluyor. Doğum kontrol hapları ve spiral takılması konusunda bu bölgede halen bazı hurafeler var. Doğum öncesi bakım almayanların oranı yüzde 35, evde doğum oranı da yüzde 45.”

Doğu’da rahim ağzı kanseri çok fazla

Prof. Dr. Cihat Ünlü, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki bazı illerde rahim ağzı kanseri türüne çok sık rastlandığına dikkat çekti.

İyotsuz tuz, zekâ geriliği yapıyor

Şanlıurfa’da yapılan bir çalışmada halkın yüzde 42’sinin iyotsuz tuz kullandığının belirlendiğini belirten Prof. Ünlü, “İyot eksikliği, tiroit hormonu yapımının az olmasına yol açar. Annedeki iyoteksikliği düşüklere, ölü, erken, düşük ağırlıklı doğumlara, bağışıklık sisteminin yetersizliğine, bebek ölümlerindeki artışa, bebekte guatr ve hipotiroide neden olur. Ayrıca bebekte sağırlık ve cücelik oluşabilir. İyot eksikliğinin en ağır şekline ‘Kretinizm’ denir. Kretinizm zekâ geriliği ile karakterizedir. Sıklıkla cücelik de gözlenir” dedi.

ŞÜKRAN ÖZÇAKMAK
 

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ