Günde 31 sağlıkçı şiddete uğruyor

Sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet vakalarına karşı, meslek temsilcileri saldırganlar için yeni ve caydırıcı yasal düzenlemeler talep ediyor


ARİF BALKAN | İSTANBUL


Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet vakaları artarak sürüyor. Geçtiğimiz hafta Sultan Abdülhamid eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir hasta yakını tarafından hakaret ve tehdit edilen bir hemşire ve Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde görevli Doç. Dr. Ahmet Oğuz Hasdemir'e yönelik darp, şiddet olgusunu yeniden gözler önüne serdi. sağlık Bakanlığı'nın Haziran 2012'de hayata geçirdiği 'Beyaz Kod' birimine gelen şiddet başvuruları ise buzdağının sadece 'görünen yüzünü' oluşturuyor.

Şiddet eğilimi

Beyaz Kod verilerine göre, günde en az 31 sağlık çalışanı fiziksel veya sözel şiddete uğruyor. Son 4 yılda toplam 38 bin 253 şiddet başvurusu bakanlığa bildirilirken sağlık çalışanlarına yönelik şiddet vakalarındaki artış meslek temsilcilerini de harekete geçirdi. Türk Tabipler Birliği Başkanı Raşit Tükel, sağlıkta dönüşüm uygulamasının başlamasının ardından hastanelerde doktor hasta ilişkisinin değiştiğini belirterek şunları söyledi:

"Hastalara VIP olarak vadedilen sağlık hizmetini karşılayacak fiziki alt yapı olmadığı için hasta beklentisi karşılanmayınca agresif bir tavır takınabiliyor. Bundan da öte toplumun kılcal damarlarına işlemiş bir şiddet eğilimi hastanelerde de kendini hissettiriyor. Kendini şiddetle ifade edebileceğini düşünen bireyler, hayat kurtarmak için emek veren hekim ya da sağlık çalışanlarına yönelik fiziki ve sözlü şiddete başvurabiliyor. Son rakamlara göre Türkiye'de her gün en az 31 sağlık çalışanı bu maruz kalıyor. Bu gerçekten sağlık sistemi için karan bir tablo."

'Sosyal güvenceden 6 ay yararlanamasın'

Sağlık-Sen'in Genel Başkanı Metin Memiş ise şunları söyledi: "Sağlık Bakanlığı'nın daha önceden aldığı birtakım önlemler var. Beyaz Kod ve güvenlik önlemlerinin arttırılması gibi. Mecliste Şiddet Araştırma Komisyonu kuruldu hatta biz de bir rapor sunduk. Bunların ardından şiddet uygulayanların tutuklu yargılanmasına dair bir düzenleme yapıldı. Ancak bunun Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yapılacak düzenlemeyle desteklenmesi lazım. Bu olmadığı için savcılar da maalesef rahat davranıyor. Geçtiğimiz hafta Bakan Recep Akdağ ile görüştük. Bu düzenlemenin bir an önce çıkartılması talebimizi ilettik. Şiddet uygulayanların 6 ay sosyal güvenlik haklarından mahrum bırakılmasını istedik. Ceza döneminde bu kişilerin parasıyla sağlık hizmeti almasını önerdik. Hastane girişlerine X-Ray cihazlarının konulmasını da talep ettik."

Manşetler

DUYURU-4