Gümüş: Sağlık Bilimleri Üniversitesinin bünyesinde 50 tıp fakültesi olacak

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, bünyesinde yaklaşık 50 tıp fakültesi hastanesi bulunacak üniversiteye, Sağlık Bakanlığına bağlı araştırma geliştirme hastanelerinde görev yapan bin 500 akademisyenin büyük çoğunluğunun geçeceğini kaydetti.

Türk Üroloji Derneği ve Endoüroloji Derneği tarafından düzenlenen "11. Ulusal Endoüroloji Kongresi", Antalya'da, Kundu Turizm Merkezi'ndeki bir otelde başladı.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Gümüş, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, bakanlık olarak çeşitli illerde "Genç Hekimler Buluşuyor, Sağlığın Geleceğini Konuşuyor" toplantıları yaptıklarını, bu toplantılara tıp fakültelerinin son üç yılındaki öğrencilerin katıldığını anlattı.

Eyüp Gümüş, öğrencilerin hiç hasta görmeden, sadece kitap okuyarak TUS'a hazırlandıklarını vurgulayarak, bunun için yeni düzenlemeler yapmak gerektiğine işaret etti. Öğrencilerin klinik çalışmayla ilgili bilgileri olmadığına değinen Gümüş, "Tamamen, 'Ben TUS'da belli puanı alayım, üroloji asistanlığını kazanayım ve yoluma devam edeyim' diyor. Hiçbir şekilde hastaya dokunmamış, gerçekten sıkıntılı bir sağlık eğitimi sürecimiz var" diye konuştu.

Sağlık Bilimleri Üniversitesinin kuruluşunun tamamlandığını, bir ay sonra rektör atamasının yapılacağını bildiren Gümüş, bünyesinde yaklaşık 50 tıp fakültesi hastanesi bulunacak üniversiteye, Sağlık Bakanlığına bağlı araştırma geliştirme hastanelerinde görev yapan bin 500 akademisyenin büyük çoğunluğunun geçeceğini kaydetti.

Eyüp Gümüş, "Bir sonraki kongrede, Şişli Etfal Eğitim Araştırma Hastanesi değil de Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Etfal Tıp Fakültesi Hastanesi denilecek" ifadelerini kullandı.

- 34 şehir hastanesi yapılıyor

Gümüş, Türkiye'de 10 bin kişiye düşen yatak sayısının 23-24, nitelikli yatak sayısının ise 20 olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Yani, 10 bin kişiye 20 yatak veriyoruz. Hedefimiz 26'ya çıkmak. 2018'de 28 bandına gelmek. Bunun için yaklaşık 40 bin yataklı kamu-özel ortaklığıyla yeni hastaneler yapılıyor. Toplam 34 şehrimizde şehir hastaneleri yapılıyor. Bunların en azı bin yataklı. Bu ilave yataklarla, Türkiye'de yatak sayısı 120 binlerden 200 binlere gelecek. Üniversite, özel ve kamu hastanelerindeki fiziki mekanlar revize olacak. Daha iyi fiziki mekanlarda hastalarımızı kabul etmeyi arzu ediyoruz."

Şehir hastanelerinde Türkiye'yi 29 bölgeye ayırdıklarını ve her bölgedeki 2-2,5 milyon vatandaşın o bölgede sağlık hizmetini maksimum düzeyde almasıyla ilgili planlama yaptıklarını vurgulayan Eyüp Gümüş, hastaların artık Erzurum'dan Ankara'ya ya da Güneydoğu'dan İstanbul'a gitmemesi gerektiğini ifade etti.

- "3 yıl sonra hekim fazlalılığı başlayacak"

Gümüş, insan kaynağı planlamasında tıp fakültelerine ayrılan kontenjanların 10 binler civarında olduğunu, kontenjanların geçen yıl ilk defa yüzde 10 azaltılmasını talep ettiklerini söyledi.

Üç sene içinde yaklaşık 17 bin yeni doktorun göreve başlayacağına işaret eden Eyüp Gümüş, "Böylece 3 sene sonra hekim sayısında 158 bin bandına geleceğiz. Üç sene sonra Türkiye'de yavaş yavaş hekim fazlalığı başlayacak" şeklinde konuştu.

Kongre Başkanı Prof. Dr. Derya Balbay ise kongreye Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İran, Katar, Dubai, Yunanistan ve Yemen'den akademisyenlerin katıldığını belirterek, toplam katılımcı sayısının yaklaşık 400 olduğunu kaydetti.

"11. Ulusal Endoüroloji Kongresi", 26 Nisan'da sona erecek.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ