Grip vakaları olağan seyrinde

"Şu an ülkemizdeki mevsimsel grip vakaları olağan seyrini yapmaktadır. Artık domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsünü mevsimsel grip kabul ediyoruz. Çünkü bu virüs gerek aşılarla gerek karşılaşmayla insanlarda büyük ölçüde bağışıklık oluşturdu."

HATİCE ŞENSES - Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, Türkiye'de görülen mevsimsel grip vakalarının olağan seyrinde olduğunu belirterek, "Artık domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsünü mevsimsel grip kabul ediyoruz. Çünkü bu virüs gerek aşılarla gerek karşılaşmayla insanlarda büyük ölçüde bağışıklık oluşturdu. Halkımızın panik yapmasına sebep bir durum söz konusu değildir" dedi.

Hatipoğlu, "domuz gribi" olarak bilinen enflüanza A H1N1 virüsünün, öksürük, hapşırma gibi durumlarla saçılan solunum damlacıklarıyla bulaştığını ifade ederek, virüsün cansız yüzeylerde birkaç saat yaşayabildiğine dikkati çekti.

Tokatlaşmanın da bulaşma sebebi olması nedeniyle özellikle el hijyeninin önemine değinen Hatipoğlu, "Virüsten kurtulmak için bol sıvı tüketimi gerekli. Kronik hastalığı olanlar ve hamileler gibi risk grubundaki kişilere antiviral ilaçlar önerilebilir. Antibiyotikler rutin kullanılmamalı, bu ilaçlar ancak ek bakteriyel enfeksiyon gelişmişse faydalıdır" diye konuştu.

Hüsem Hatipoğlu, kronik kalp, akciğer, böbrek ve kanser hastalarının yanı sıra yenidoğan, çocuk ve ileri yaştakilerin risk grubunda bulunduğu için ek sorunlar gelişebileceğini ifade ederek, şu bilgileri verdi:

"Yeterli sıvı alınmaması, solunum yetersizliği, altta yatan hastalığın daha da kötüleşmesi, bakteriyel pnömoni (zatürre) gibi diğer enfeksiyonların eklenmesi sonucu yoğun bakım ihtiyacı ortaya çıkar, hatta bu nedenle ölüm dahi görülebilir. Hasta kişilerin izolasyonu, standart enfeksiyon önlemlerinin alınması, el yıkama, öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burnun kapatılması, bu konuda alınabilecek önemli tedbirlerdir. Ayrıca her yıl Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği virüs tiplerinden oluşturulan grip aşılarının, grip mevsimi başlamadan riskli kişilere yapılması da önem teşkil eder. Ek kronik hastalıkları olanların bu hastalıklarının kontrol altında tutulması, sigara içmemek, yeterli ve dengeli beslenme, kapalı ortamların sık havalandırılması gibi önlemler de gripten ve komplikasyonlarından korunmak için gereklidir."

- "Grip, mevsimsel değerlerde seyrediyor"

Hüsem Hatipoğlu, grip virüsünün bulaşıcılığı yüksek bir enfeksiyon etkeni olduğunu vurgulayarak, "Hastalığın yükünü, kalabalık yaşam şekli, nüfus hareketleri, standart korunma yöntemlerinin ihmal edilmesi veya uyulmasına özen gösterilmemesi gibi durumlar oluşturmaktadır" dedi.

Virüsün devlete, topluma ve bireye önemli maddi, manevi yük getirdiğini aktaran Hatipoğlu, "Virüs, zaman zaman antijen değişikliği yapan özelliği dolayısıyla kuş, domuz gribi gibi dünya çapında tehdit ve gündem oluşturmuştur. Sağlık Bakanlığı olarak dünyada ve yakın coğrafyamızda olan griple ilgili gelişmeleri her zaman yakından takip ediyoruz. Örneğin Avrupa'da son haftalarda gripte çok ciddi bir artış gözlenirken, Türkiye'de bu durumun mevsimsel değerlerde seyrettiğini görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Hatipoğlu, gribin ülke sınırı tanımayan enfeksiyonlardan olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu nedenle güncel gelişmeleri yakından izlenmektedir. Bakanlığımızın belli periyotlar içinde toplanan deneyimli uzman üyelerden oluşan Bilim Kurulu vardır. Bir risk söz konusu olduğunda da Bilim Kurulumuz acil toplanmakta ve gerekli yol haritasını belirlemektedir. Şu an ülkemizdeki mevsimsel grip vakaları olağan seyrini yapmaktadır. Artık domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsünü mevsimsel grip kabul ediyoruz. Çünkü bu virüs gerek aşılarla gerek karşılaşmayla insanlarda büyük ölçüde bağışıklık oluşturdu. Halkımızın panik yapmasına sebep bir durum söz konusu değildir. Ancak gripten, tüm hijyen kurallarını yerine getirerek ve vücut direncini artıracak tedbirler alarak korunabiliriz."

- "Avrupa ülkelerinde grup devam ediyor"

Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin son raporuna göre, Avrupa bölgesinin özellikle batısında ve merkezinde yer alan ülkelerde yüksek enflüanza aktivitesinin devam ettiğinin tespit edildiğini aktardı.

Hatipoğlu, şöyle devam etti:

"Raporda, yılın bu döneminde Avrupa ülkelerinde normalde enflüanza aktivitesi hiç yaşanmazken ya da alt seviyelerde yaşanırken bu dönemdeki aktivite seviyesinin normal ve normalin üzerinde seyrettiği belirtildi. Son günlerde öncül örneklerde tespit edilen enflüanza virüsü sayısı ve yüzdesinde hafif bir düşüş görüldüğü de ifade edilen raporda, örneklerin yüzde 49'unda enflüanza virüsü için yapılan testlerin pozitif çıktığı aktarıldı. Ayrıca yaşlılarda tüm nedenlere bağlı ölümlerde de artış olduğu saptandı."

Manşetler

DUYURU-4