Mevsimsel grip yatağa düşürüyor
Grip temel olarak burun, boğaz, bronşları ve daha ender olarak akciğerleri etkileyen virüse bağlı solunum yolu enfeksiyonudur. Gribe neden olan influenza virüsü; kişiden kişiye öksürük, hapşırma, konuşma sırasında saçılan damlacıklar yoluyla bulaşmaktadır. Genellikle aniden başlayan yüksek ateş, kas ağrısı, baş ağrısı ve ciddi halsizlik, kuru öksürük, boğaz ağrısı ve burun akıntısı ya da tıkanıklığına neden olur. Çocuklarda nadiren karın ağrısı, mide bulantısı ve kusmaya neden olabilir.
Korunmak için bunlara dikkat edin;
Hasta ile yakın temastan kaçının
Grip benzeri bir hastalık geçirdiğinizde evde istirahat edin
Öksürme esnasında burun ve ağzınızı kağıt mendille kapatın ve kullanılan kağıt mendili atın
Sabun ve su ile ellerinizi sık sık yıkayın
Virüs bulaşabileceği için ağız, burun ve gözlerinize kirli elle temas etmekten kaçının.
Bağışıklık sistemi zayıf olanlar dikkat!
Gribin olumsuzluklarını daha şiddetli yaşayan bazı risk grupları vardır. Bunlar; yaşlılar, kalp, akciğer, şeker ve böbrek hastalığı olanlar, kansızlığı olan veya kemoterapi alanlar, uzun süreli kortizon tedavisi görenler, HIV / AIDS hastaları gibi herhangi bir nedenden dolayı bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerdir. Ayrıca bakımevlerinde yaşayanlar, devamlı aspirin kullanmak zorunda olan çocuklar ve gençler, grip sezonunda hamile olan kadınlar ve tüm sağlık çalışanları da risk grubundadır. Risk grubunda olan kişilerin grip aşısı olmaları, kış aylarını daha sağlıklı geçirmelerini sağlayabilir.
Grip aşısı için ideal zaman
Grip aşısı, grip salgınları başlamadan önce yaptırılmalıdır. Bunun için uygun dönem Ekim ve Kasım aylarıdır. Grip aşısının etkisi yapıldıktan 2 – 3 hafta sonra ortaya çıkar. Bu nedenle grip aşısının bir grip salgınından en az iki hafta önce yapılmış olması gerekir. Aşının koruyuculuğu genellikle 6 – 12 ay kadardır. Grip aşısının etkinliği, aşı içinde bulunan virüs tipleri ile salgına neden olan virüs tipleri arasındaki uygunluğa göre değişir. Grip aşısı ideal şartlarda %70 ila % 90 oranında koruma sağlar. Aşı yapılan kişinin yaşı önemlidir çünkü aşının koruyuculuğu gençlerde yaşlılara göre daha fazladır.
Bu kişilerin aşı yaptırmaması gerekiyor:
6 aydan küçük bebekler
Şiddetli yumurta alerjisi olan kişiler
Geçmişte grip aşısı ile şiddetli alerjik reaksiyon öyküsü olanlar
İnfluenza aşısı yapılmasını takiben 6 hafta içinde Gullian-Barre sendromu geçirme öyküsü olanlar
Orta derecede veya ağır ateşli hastalığı olanlar