Gözlerinizi kıştan koruyun

Diyarbakır Özel Bağlar Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Lokman Balyen, kış aylarında göz enfeksiyonlarına yakalanma riskinin arttığını söyledi.

Diyarbakır Özel Bağlar Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Lokman Balyen, vatandaşları kış aylarında göz enfeksiyonlarına karşı uyardı.

Dr. Balyen, özellikle gribal ve boğaz enfeksiyonlarının sık yaşandığı kış aylarında vücut direncinin düştüğünü, bu nedenle göz enfeksiyonuna yakalanma riskinin de arttığını belirterek, "Kış mevsiminde enfeksiyon hastalıklarının görülme sıklığında artış yaşanıyor. Sert ve olumsuz iklim şartları, yetersiz alt yapı koşulları, temizlik ve hijyen alışkanlığının yaygın olmayışı, göç, sosyoekonomik ve sosyokültürel gibi yapıların yetersizlikleri de enfeksiyonların bulaşmasını ve yayılmasını kolaylaştırıyor. Okul, kreş, hastane, toplu taşıma araçları, iş yeri ve alışveriş merkezi gibi kapalı ve kalabalık mekanlarda gözler, enfeksiyonlara açık hale gelir ve göz enfeksiyonları kolayca salgına dönüşebilir. Kış aylarında düşen vücut direnci ile birlikte en hassas ve savunmasız organ olan gözler bakteriyel ve viral enfeksiyonlara açık hale geliyor. Özellikle soğuk algınlıklarına ve boğaz enfeksiyonlarına neden olan adenovirüsler, gözleri kolayca enfekte edip, salgınlara sebep olabiliyor. Adenoviral keratokonjonktivit, çok kolay ve hızlı bulaşabilen bir hastalıktır. Bu yüzden bu enfeksiyondan sonra salgınlar kaçınılmazdır. Okullar, kreşler, toplu taşıma araçları ve kalabalık iş yerleri bu açıdan risk altındadır. Gözlerde sulanma, kızarıklık, çapaklanma, sulu ve beyaz akıntı, ışıktan rahatsız olma durumu ile kendini gösteren bu enfeksiyon soğuk hava, nemsiz kapalı mekanlar ve havadaki virüsler ile kendini daha çok gösteren adenoviral keratokonjonktivit salgınlara sebep oluyor. Vücut direncinin düştüğü kış aylarında sık rastlanılan grip ve boğaz enfeksiyonlardan sonra salgınlara sebep olan göz enfeksiyonları çok tehlikelidir. Kış mevsiminde göz enfeksiyonlarının karakteristik özelliği; önce bir gözde sonra her iki gözde etkisini gösteren ve aşırı bulaşıcı olan göz enfeksiyonları salgınlara sebep olur. Şüphesiz gözün enfeksiyonlara karşı savunma sistemi çok gelişmiştir. Normal şartlarda kapaklar, gözyaşı sistemi, konjonktiva ve kornea enfeksiyon ajanın göz dokularına yerleşmesine ve göz içine ilerlemesine engel olurlar" dedi.

"GÖZ ENFEKSİYONUNDAN KORUNMAK İÇİN ALKOL VE SİGARADAN UZAK DURUN"

Balyen, kış aylarında göz enfeksiyonundan korunmak için en başta alkol ve sigarayı bırakmak gerektiğini belirtti. Sigara ve alkolde bulunan bakterilerin vücuda daha hızlı yayıldığını belirten Balyen, "Klavye, telefon, kalem, paraya dokunduktan ve tokalaşmadan sonra gözlere dokunulmamalı. Ellerin sık sık yıkanması gerektiği unutulmamalıdır. Enfeksiyon kapmış kişilerle aynı ortamda bulunmamak gerekir. Havlu, sabun, tıraş takımı, mendil, türban ve makyaj malzemeleri gibi kişisel eşyaların paylaşılmaması gerekir. Şeker ve çikolata gibi basit rafine şekerler sınırlandırılmalı bunun yerine kuru kayısı, hurma, kuru üzüm ve kuru incir gibi meyvelere yer vermek daha mantıklıdır. Gazlı içecekler içmemek gerekir. Bol su ve bitkisel çaylar içmek gerekir. Gribal enfeksiyonlardan dolayı vücut direnci zaten düşük olduğu için sigara ve alkolde bulunan bakteriler de çok çabuk bulaşabilir. Bu nedenle böylesi durumlarda kesinlikle alkol ve sigara kullanılmamalıdır" ifadelerini kullandı.

Balyen son olarak kış aylarında gribal ve göz enfeksiyonlarından korunmanın altın kuralının spor yapmak olduğunu belirterek, pozitif düşünüp stresi kontrol altına almanın da bu hastalığa karşı çok etkili bir silah olduğunu söyledi.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ