Gözler tamamlayıcı sağlık sigortasında

Sağlık sigortalarında 2011’in ilk yarısında teknik kâr sorunu yeniden ivme kazandı ve sektör 45.9 milyon lira zarar etti. En önemli beklenti mevzuat çalışmaları süren tamamlayıcı sağlık sigortasının devreye girmesi.

Sigorta sektörü, prim üretimi içinde önemli branşlarından biri olan sağlık sigortalarındaki zararı gidermeye çalışıyor. 2006’da bu branşta 16.7 milyon lira teknik zarar eden sektör, 2009’da rekor seviyede, 116.9 milyon lira teknik zarar yazdı. Sektör sağlıkta 2010’da teknik zararı 17.5 milyon liraya indirirken, 2011’in ilk yarısında yeniden artış eğilimine girdi ve 6 aylık teknik zarar 45.9 milyon lira oldu. Bu branşta sektörün en önemli beklentisi halen mevzuat çalışmaları süren tamamlayıcı sağlık sigortasının devreye girmesi. Bunun devreye girmesinin bu branşa büyük bir hareketlilik getireceği sektör yöneticilerinin ortak görüşü. Hazine Müsteşarlığı, ferdi ve grup poliçeleri kapsamında özel sağlık sigortalarından faydalanmakta olan vatandaşların genel sağlık sigortası kapsamına girmeyen veya belirli bir tutara kadar karşılanılan sağlık hizmetlerini tamamlayıcı sağlık sigortalarıyla tedarik edebilmesi yönünde çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Hazine yetkilileri, sağlık hizmetleri ve yatırımlarından kaynaklanan kamu yükünün azaltılabileceği ve sağlık hizmetlerinin daha etkin sunulabileceğine işaret etti. 

Kamunun yükü azalacak

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su da “Poliçelerle devletin üzerindeki mali yük paylaşılacak, fiyat sebebiyle sağlık hizmetlerinin kalitesi üzerindeki baskı azalacak, sağlık hizmeti alan kişilerin hekim ve hastane seçimindeki hakları genişleyecek ve özel hastanelerin kullanımının artmasıyla kamu hastanelerinin de yükü azalacaktır” dedi. Allianz Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Ömür Şengün İse tamamlayıcı sağlık ürününün aynı zamanda kişilerin ihtiyaç duydukları her yerden sağlık hizmeti alabilmelerini sağlayacağını belirtti.

SAĞLIK SİGORTASINDA POTANSİYEL BÜYÜK

Sağlık sigortalılarının toplam nüfus içindeki payına bakıldığında, sağlık sigortacılığı açısından Türkiye’nin önemli bir potansiyelinin bulunduğunu belirten Hazine Müsteşarlığı açıklamasında,  “Yıllık poliçelerle sigortalıların sağlık harcamalarını finanse eden bir yapının yerine, kamu hizmetlerin kapsamını dikkate alan ve uzun süreli poliçelerin sunulduğu bir yapıya geçmek önem arz etmektedir” denildi.

Manşetler

DUYURU-4