Gözde apseye neden olan sinüzit ameliyatla temizlendi

GOÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Somuk: "Dünyada bizim vakamızdaki gibi gözün üç farklı bölgesinde apsesi olan bir hasta bildirilmemiş. Bu hastaya uyguladığımız tedaviyi dünya bilimine katkı sağlamak amacıyla yayınlayacağız"

RECEP BİLEK - Gözünün alt, üst ve arka kısmında dünyada ender görülen sinüzite bağlı göz apsesi oluşan çocuk hasta, ameliyatla tedavi edildi.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Battal Tahsin Somuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 14 yaşındaki Berna Aleyna Alp'in sinüzite bağlı olarak gözünde şişlik şikayetiyle hastaneye başvurduğunu belirtti.

Hastada nadir görülen bir komplikasyon belirlediklerini bildiren Somuk, özellikle çocuklarda görülebilen sinüzitin göze yayılmasıyla ortaya çıkan apse nedeniyle Berna'nın gözünün alt, üst ve arka kısmında şişlikler oluştuğunu kaydetti.

Bu durumun dünyada nadir olarak bildirilen bir sağlık sorunu olduğuna dikkati çeken Somuk, "Sinüzit aslında antibiyotik çağında çok sık görülmeyen bir komplikasyonudur. Hasta bize geldiğinde gerçekten kötü durumdaydı. Genel durumu ve görmesiyle ilgili sıkıntılar vardı. Göz konsültasyonu ve enfeksiyon konsültasyonunu takiben hastanın görmesinin kötüye gitmesi sonucunda hastamızı acilen ameliyata aldık" dedi.

Somuk, ameliyatı Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ahmet Eyibilen ile gerçekleştirdiklerini aktardı.

Ameliyatta gözdeki apseleşmeye neden olan sinüziti temizlediklerini ifade eden Somuk, şu bilgileri verdi:

"Gözün içerisinde oluşmuş olan apseleri boşaltarak hastanın ileride bu hastalığa bağlı gelişebilecek görme kaybını önlemeyi amaçladık. Başarılı bir ameliyat sonucunda da hastanın hem sinüziti temizlendi hem de gözüyle ilgili bulgular düzeldi. Ameliyat sonrasındaki 20. günde görme kaybıyla ilgili sıkıntıların düzeldiğini gördük. Bu bizim için sevindirici bir durum."

- Tıp literatürüne girecek

Yrd. Doç. Dr. Battal Tahsin Somuk, gözün alt, üst ve arka kısmında sinüzite bağlı olarak oluşan göz apsesinin ender görüldüğünü ve dünya literatüründe böyle bir vakanın yer alması için çalıştıklarını da söyledi.

Bu tür ender görülen vakalarla ilgili tedavilerin hekimlere yol gösterici olmasını amaçladıklarını dile getiren Somuk, şöyle devam etti:

"Bu tür vakalar, bilimsel literatürde birbirimizden faydalanmamız, hekimlerin tedavi veya teşhis noktasında faydalanması ve dünya bilimine katkı sağlamak amacıyla bu hastamızla ilgili teşhis ve tedavi yöntemlerimizi yayınlamayı düşünüyoruz. Bizim vakamız dünyada bildirilen vakalardan biraz farklılık arz ediyor. Çünkü dünyada bizim vakamızdaki gibi gözün üç farklı bölgesinde apsesi olan bir hasta bildirilmemiş. Bu hastaya uyguladığımız tedaviyi dünya bilimine katkı sağlamak amacıyla yayınlayacağız. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor."

Ameliyatla sağlığına kavuşan Berna Aleyna Alp ise kaşlarının ağrıdığını ve sabah kalktığında gözlerinin şiştiğini anlattı.

Sağlık durumunun çok iyi olduğunu ifade eden Alp, "Babamlar beni Niksar'da hastaneye götürdü. Ondan sonra ambulansla Gaziosmanpaşa Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne geldik. Burada hemen ameliyata alındım. Şu an çok iyiyim. Doktorlarıma teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ