Başlangıçta belirtisi olmayan ve yavaş ilerleyen bir hastalık olan göz tansiyonu (glokom) erken teşhis edilmezse kör edebiliyor. Op. Dr. M. Erman Emre, göz tansiyonu olanların alması gereken önlemleri anlattı.
Glokom nasıl ortaya çıkıyor?
Göz içi sıvısı göz zarlarından göz içine doğru akmakta ve daha sonra özel taşıyıcı kanallarda göz dışına çıkmaktadır. Göz içi sıvısının göz dışına çıkışının yavaşlaması veya durmasına bağlı olarak göz tansiyonu yükselir. Göz içinde sıvı biriktikçe basınç yükselir ve buna bağlı olarak görme sinirinde zayıflık ve görme kaybı oluşur.
Göz tansiyonu belirtileri nedir?
Göz tansiyonu başlangıçta hiçbir belirti vermez ancak hastalık ilerlerse görme alanımızın kenarlarında kayıplar oluşmaktadır. Göz içi basıncının yükselmesi, göz sinirinde çukurlaşma veya görme alanında kayıplar sadece muayene ve testlerle tespit edilebilir. Göz tansiyonu erken tedavi edilerek ciddi görme kayıpları ve körlükler engellenebilir.
Glokom Hastalarına Beslenme Önerileri?
Emre; "Göz tansiyonuna, antioksidan özellikleri olduğu bilinen yeşil çay, yaban mersini ve gingko tüketilmesinin olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir. Glokom hastaları kafeinli içeceklerden uzak durmalıdır. Kafein üzerine yapılan bir araştırmada normal kahve içildikten 1 saat sonra göz tansiyonunun yükseldiği bulunmuştur. Ne kadar çok kafein tüketilirse göz tansiyonu o kadar artmaktadır. Farklı içeceklerdeki kafein miktarının farklı olduğunu biliyoruz bu sebeple glokom hastaları yüksek kafein içeren içeceklerden uzak durmalıdır.
Elimizdeki verilere dayanarak kahvenin kesinlikle yasaklanması gerektiği söylenemez. Günlük 50 mg kafein tüketilmesinin sorun olmadığı kabul ediliyor. Bir fincan filtre kahve veya türk kahvesinde 115-175 mg kafein bulunmaktadır. Yeşil veya siyah çayda daha az kafein vardır ve bunun yanında yeşil çayda C vitamini, E vitamini, lutein ve ksantin gibi koruyucu özellikleri olan antioksidan katekinler bulunmaktadır. Yapılan deneysel çalışmalarda yeşil çay tüketildikten sonra yaklaşık 20 saat boyunca göz sinirinde ve göz içi sıvıda katekinlerin biriktiği bulunmuştur. Kırmızı etten uzak durulmasının da hastalığın tedavisine olumlu katkıları olacaktır. Yemeklerde zeytin yağı kullanılması ve trans yağlardan uzak durulması ayrıca önemlidir.
Çinko tehlikeli olabilir?
Çinko ve bakır dengeleri birbirine bağlıdır . Çinko alımı arttığında vücutta bakır azalacaktır. Ayrıca çinko Alzheimer hastalığına da yol açtığı düşünülen faktörlerden bir tanesidir. Bu sebeple günlük önerilen miktarın üzerinde çinko alınmamalıdır.