Gömülü diş kâbusunuz olmasın

Diş ve Çene Cerrahi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer, yirmi yaş dişleri veya akıl dişleri olarak da bilinen gömülü diş konusunda uyarılarda bulundu.

Üçüncü azı dişlerinin sürebilmesi için ağızda yer bulunmuyorsa ve kişi 25 yaşına geldiği halde halen sürmemişse, “gömülü” olarak değerlendirileceğini söyleyen Dr. Nihat Tanfer, “Bazen de bu dişler kısmen sürer, ancak hiçbir zaman tam yüksekliğe ulaşamazlar. Üçüncü azılarınız henüz sürmemişse, diş hekiminizi ziyaret ederek durum hakkında bilgi edinebilir ve gömülü kalan dişlerin sebep olabildiği ağrı, şişme, enfeksiyon, çürük ve dişeti hastalıkları gibi bazı problemler ortaya çıkmadan etken dişin çekilmesini sağlayabilirsiniz” dedi ve şu bilgileri verdi:


> 30 yaşındayken de yirmi yaş dişi çıkar mı?


20 yaş dişlerinin tomurcuğu 15-16 yaşında oluşmaya başlar. İlerleyen yaşlarda ağız içinde sürmemiş, sürmüş ya da yarı sürmüş olarak bulunabilirler. Dolayısıyla 30 yaşındaki bir hastada eğer 20 yaş dişi tomurcuğu oluşmuş ise, tamamen sürmüş, yarı sürmüş ya da sürmemiş olarak bulunabilir.


> Bir rahatsızlık olmasa da çekilmesi gerekir mi?


Eğer pozisyonunda bir sıkıntı yoksa, enfeksiyon, yer darlığı, çürük problemi, ağız kokusu yoksa daha sonra değerlendirilebilir. Ama unutulmamalıdır ki bunların hepsi aniden beklenmedik bir zamanda ortaya çıkıp çok daha fazla sıkıntı ve ağrıya neden olabilirler.


> Gömülü dişlerinin ağrısı nerede kendini hissettirir?


Genellikle alt çenedeki gömük dişler kulak ve boğaz ağrısı ile karakterizedir. Üst gömük dişler ise sinüs bölgesinde hissedilen ağrılara neden olur. Aynı zamanda göz ve burunda da ağrılar olabilmektedir.


> Ağrı veya şişlik oluşmuşsa yirmilik diş çekilebilir mi?


Bu durumda antibiyotik kullandırılıp ağız hijyeni de kontrol altına alınıp çekim yapılır. Aksi takdirde enfeksiyonun çevreye yayılma faktörü oluşur, anestezik maddenin uyuşturma etkisi az olur ve bu da operasyonda ağrı duyulmasına sebep olur.


> Yirmilik dişlerin çekimi için en uygun zaman nedir?


Böyle bir zaman olmamakla beraber eğer iyileşmenin daha hızlı ve problemsiz olması açısından 20-30 yaşları arasında çekilmesi iyi olur. 40 yaşın üzerinde operasyonlar zorlaşır ve operasyon sonrası dönem daha zor geçer, iyileşme dönemi uzar.

 

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ