Genital Organların Sağlığı

Vücudun en hassas noktalarından olan genital bölgenin sağlığı tüm vücudu etkileyebilecek derecede önemlidir. İşte sağlıklı bir cinsellik ve genel sağlık için öneriler...

Vücudun en hassas noktalarından olan genital bölgenin sağlığı tüm vücudu etkileyebilecek derecede önemlidir. İşte sağlıklı bir cinsellik ve genel sağlık için öneriler...

Sağlıklı bir vajina kendini yenileyen bir organdır ve vücudumuzun diğer çoğu bölgelerinden kat kat daha temizdir. Vajinal bölgede yaşayan mikro organizmalar ve vajinanın kendisi arasında önemli bir bağ vardır.

Vajinal bölgede zararlı bakterileri üreme sisteminizden uzak tutmak için savaşan milyonlarca yararlı bakteri bulunmaktadır. bu bakteriler laktobasili olarak adlandırılırlar ve yoğurtta bulunan bakterilerle aynıdır. Sağlıklı bri vajinada laktobasili asidik bir ortam sağlar ve bu ortam 3.8-4.5 pH değeri arasındadır.

Vajinal sıvı kan serumunun içerisinde bulunan sıvıyla aynıdır. Açık renkli, ince, yapışkan bir sıvıdır. Vajinal sıvı su, albumin adı verilen bir çeşit protein, bir miktar beyaz kan hücresi ve musin adı verilen kaygan bir sıvı içerir. Bu sıvı tamamen temiz ve üretilmiş bir sıvıdır. Vücut atık maddeleriyle alakası yoktur.

Koku değişiminin nedeni nedir?

Normal şartlar altında vajinal sıvının tatlı bir kokusu vardır. Ancak bu kokuda değişiklik meydana geliyorsa bu iyi bakterilerin zarara uğradığının ve dengenin bozulduğunun habercisidir.

Bu durumun nedenleri çok çeşitli olabilir:

- Hijyen Eksikliği:
Eğer vajinal bölgenizi temiz tutmazsanız hoş olmayan durumlar söz konusu olabilir. Sık sık uygun ürünlerle ve bol su ile yıkamanız gerekmektedir.

- Hastalıklar: Vajinal yollarda meydana gelen rahatsızlıklar kötü kokuya neden olabilir. Dengeli beslenmediğiniz takdir de ve aldığınız ilaçların da etkisiyle bölgede bulunan bakterilerde değişiklikler meydana gelir. Bu nedenle beslenmenize de dikkat etmeniz gerekmektedir.

-İlaçlar: Ağız yoluyla alınan antibiyotikler başta olmak üzere bir dizi ilaç vajinal kokunun değişmesine neden olabilir.

-Laktobasili miktarı: Bazı kadınlarda laktobasili bakterileri doğuştan az sayıdadır. Bu nedenle enfeksiyonlara açık hala genel vajinal bölgede koku söz konusu olabilir.

-Sperm: Spermler oldukça alkalik varlıklardır. Bu nedenle vajinaya ulaştıklarında vücut asidik ortamı tekrar sağlamak için çalışmaya başlar ve sonucunda koku düzeyinde artış gözlenir.

Hijyeni korumak için yapılması gerekenler:

-Şeker alımını aza indirin ve günlük beslenmeniz içerisinde mutlaka yoğurt tüketmeye özen gösterin.
-Pamuklu iç çamaşırı giymeye özen gösterin. Pamuklu iç çamaşırları terlemeyi önler ve cildin hava almasını sağlar.
-Doktorunuza danışmadan ve içeriğinden emin olmadığınız parfüm ve deodorantları genital bölgelerde kullanmayınız. Anti bakteriyel ürünleri tercih edin.

Manşetler

DUYURU-4