Akupunktur, refleksoloji, hipnoz gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan yöntem ve uygulamalar, hekimler tarafından uygulanmak şartıyla Uygulama Merkezi ve ünitelerde yapılabilecek
Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelikle, insan sağlığına yönelik geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulama yöntemleri ile bu yöntemleri uygulayacak kişilerin eğitimi ve yetkilendirilmeleri, bu yöntemlerin uygulanacağı sağlık kuruluşlarının çalışma usul ve esasları belirlendi.
Yönetmelikte öngörülen uygulamalar, uygulamaları yapacak kişiler, ünite ve uygulama merkezlerinin standartları ile ilgili görüş vermek üzere, Bakanlıkça Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Bilim Komisyonu oluşturuldu. Bilim Komisyonu Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü veya görevlendireceği yetkilinin başkanlığında kurulacak ve 11 üyeden oluşacak. Bilim Komisyonu, uygulama alanlarını belirleyecek, uygulamaların endikasyon ve oluşabilecek yan etkilerine ilişkin görüş verecek, uygulama yapılan ünite ve merkezlerde bulunması gerekli tıbbi araç ve gereç, personel, fiziki standartların oluşturulması hususunda görüş bildirecek. Ünite ve uygulama merkezi başvurularını bilimsel, teknik altyapı ve personel yönünden değerlendirerek, uygunluğu hususunda görüş verecek. Tanımlanmamış uygulamalarla ilgili bilimsel ve teknik çalışmaları da yapacak olan komisyon, ihtiyaç duyulan konularda çalışma yapmak üzere alt komisyonlar kurabilecek.
-Uygulamalar, standart tedavinin önüne geçmeyecek
Uygulamalar, yönetmelikte belirlenen alanlarla sınırlı kalacak. Bakanlık gerektiğinde ünite ve uygulama merkezinde yapılan ve yapılabilecek yeni uygulamaların bilimsel yönden bilim komisyonunda değerlendirilmesini isteyebilecek. Bilim komisyonu, uygulamaların bilimsel kanıtlarını inceleyerek kişilere uygulanıp uygulanmayacağı ve uygun görülenlerden hangilerinin ünite veya uygulama merkezinde uygulanabileceği hususunda Bakanlığa görüş verecek. Ünitelerde yapılabileceği belirtilen uygulamalardan başka işlem yapılamayacak.
Uygulamalar, hastalığın standart tedavisinin yerine geçecek ve devam eden tedaviyi aksatacak şekilde yapılamayacak. Bu husus bireylere açık bir şekilde anlatılır ve onaylanmış rıza formunda belirtilecek.
Tabip ve diş tabibi olmayan uygulama alanında temel eğitimi bulunan sağlık meslek mensupları sertifikalı tabip ve diş tabiplerinin gözetimi ve denetimi altında uygulamalara katılabilecek. Uygulamalar, Bakanlıkça yetkilendirilmiş ünite ile uygulama merkezlerinde ve ilgili alanda "uygulama sertifikası" bulunan tabip ve sadece diş hekimliği alanında olmak üzere diş tabibi tarafından yapılabilecek. Uygulama alanında temel eğitimi bulunan sağlık meslek mensupları, merkez ve ünitelerde sertifikalı tabiplere uygulamada yardımcı olabilecek.
Diş hekimliği uygulama ve araştırma merkezlerinde, diş hastanelerinde ve ağız ve diş sağlığı merkezleri ile diş polikliniklerinde sadece diş hekimliği alanında uygulama yapılabilecek.
-Uygulama yerleri
Uygulama merkezi veya ünite, Bakanlığın sağlık kuruluşu/tesisi planlaması kapsamında açılabilecek, bu yöndeki izinler yeni bir özel sağlık kuruluşu açılması veya kapasite artışı için ayrıca hak oluşturmayacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli konaklama tesislerinde, tesiste konaklayan ve sadece akut tedavisi tamamlanmış kişilere uygulanmak kaydıyla Bakanlıkça uygun görülen uygulamalara yönelik birim, planlama kapsamında kurulabilecek.
-Hastalara ilişkin dosya tutulması zorunlu olacak
Ünite ve uygulama merkezinde, yapılan tüm uygulamalar ile ilgili olarak hastalara ait hasta dosyası hazırlanacak. Hastaya ve uygulamalara ilişkin verilerin elektronik ortamda talep edilmesi halinde, kişisel sağlık verilerinin mahremiyeti gözetilerek, Bakanlığa gönderilmesi zorunlu olacak.
Uygulamalara bağlı olarak hastalarda ortaya çıkan her türlü istenmeyen etki, her ay düzenli olarak müdürlüğe bildirilecek ve bu bilgiler Bakanlığa gönderilecek.
-Ücret Bakanlıkça belirlenecek
Kamuya bağlı sağlık kuruluşlarınca yapılacak uygulamaların sağlık hizmet ücret tarifesi Bakanlıkça belirlenerek ilan edilecek.
Bu arada 17/9/2002 tarihli ve 24879 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Akupunktur Tedavisi Uygulanan Özel Sağlık Kuruluşları ile Bu Tedavinin Uygulanması Hakkında Yönetmelik de yürürlükten kaldırıldı.
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği için tıklayınız