Bakan Müezzinoğlu, "Şifa Veren Ele Vefa" programının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 14 Mart Tıp Bayramı'nda sağlık çalışanlarının özlük haklarındaki sıkıntıları dolayısıyla boykot çağrıları yapıldığının anımsatılması, bununla ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine Müezzinoğlu, hükümet olarak bütün sağlık çalışanlarının yanında olduklarını söyledi.
-Sağlık çalışanlarına yönelik açıklanan müjdeler
Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından sağlık çalışanlarına verilen bazı müjdelerin, seçim öncesi açıklandığının belirtilerek, bunun bir seçim yatırımı olarak algılanıp algılanmayacağının sorulması üzerine Müezzinoğlu, şöyle konuştu:
"Geçen sene bugünlerde yapsaydık seçim yatırımı demeyecek miydin? Geçen sene Haziran'da yapmış olsaydık seçim yatırımı denmeyecek miydi? Bu ülkede neticede ortama 1,5 yılda seçim yapılıyor. Bütçenin imkanları çerçevesinde 14 Mart Tıp Bayramı'nı da merkeze alarak bir çalışma yaptık. Dolayısıyla 14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle derseniz kabul ederim ama seçim yatırımı derseniz kabul etmem. Çünkü 12 yıllık iktidar döneminde, 9 defa seçim yapmışız. O zaman hiçbir iyileşme yapmamamız gerekir ki seçim geliyor denmesin. Bu algı yönetimini doğru bulmuyoruz. Ülke imkanlarını, tüm insanımıza günü gelince en iyi şekilde yansıtma gibi derdimiz var."
Müezzinoğlu, nöbet ücretlerinin yüzde 50 iyileştirilmesi,hekimlerin memuriyette 70 yaşına kadar mesleklerini icra edebilmesi, yıpranma payıyla ilgili çalışmaların yapıldığını söyleyerek, "İnşallah imkanlar verdiğinde daha fazlasını veririz" dedi.
-"O çağrıların karşılığı yok"
Müezzinoğlu, yapabileceklerinin en idealini, bu ülkenin tüm çalışanlarına olduğu gibi, sağlık hizmeti sunanlara da 12 yılda yaptıklarını belirterek, "Birileri tabii ki rahatsız oluyor. Rahatsız olanlar da tahrik etmek istiyor. Onlar sokağa çağırıyor, biz hizmete çağırıyoruz. Onlar sokakta olanlarla yürümek istiyor, biz milletle hizmet edenlerle yürüyoruz. Yine hizmet edenlerle daha güzel hizmet yapma adına yürüyüşümüz devam edecek. O çağrıların karşılığı yok. Onlar da onu bilsin" diye konuştu.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlık çalışanlarına şiddetin önlenmesi amacıyla çalışma ortamını bozan kişilere yönelik de tebdir alındığını belirterek, "Mesela acillerde çalışma ortamını bozuyor, kapıyı kırıyor, pencereyi indiriyor ama çalışana şiddet uygulamamış. Onlarda dahi polise 24 saat gözaltına alma yetkisi veriliyor" dedi.
Bir gazetecinin, "Sayın Başbakan, sağlık çalışanlarına şiddete yönelik bir durum olduğunda 24 saatten 48 saate kadar gözaltı olabileceğini söyledi ancak İç Güvenlik Paketi'ndeki o maddeler geçmişti, nasıl eklenecek" sorusunu Müezzinoğlu, "Geçen maddelerin içinde zaten var, bu" diye yanıtladı.
Söz konusu düzenlemenin, pakette doğrudan sağlık çalışanları cümlesiyle yer almadığını ifade eden Müezzinoğlu, şöyle konuştu:
"Ama şiddet uygulanan ortamlar ve çalışma ortamını bozan durumlarda, mesela acillerde çalışma ortamını bozuyor, kapıyı kırıyor, pencereyi indiriyor ama çalışana şiddet uygulamamış. Onlarda dahi polise 24 saat gözaltına alma, bu organize olursa, yani bir bölgeden 15-20 kişi geldi ve darmadağın ediyor, nereyi bizim acil servisi, ama herhangi bir sağlık çalışanına dokunmamış, bu da yine çalışma ortamını, hizmet verme ortamını bozanları, bir de çalışma ortamında sağlık çalışanına şiddet uygulayanları 24 saat gözaltına alma maddesi geçti."
Müezzinoğlu, "Sadece sağlık çalışanı olarak belirtilmediği için tüm kamudakileri mi kapsıyor" şeklindeki soru üzerine ise bunu, İçişleri Bakanlığının yönetmeliklerinin belirleyeceğini söyledi.
Başka bir gazetecinin, "Keyfi uygulamalara yol açma gibi kaygınız yok mu, yani geniş tanım olduğu için soruyorum" ifadesi üzerine Müezzinoğlu, şunları kaydetti:
"Maddeyi birlikte incelersek, orada düzeni bozan, bizim hizmet düzenimizi bozan, nedir, acilde şiddet uyguluyor veya yoğun bakımın çalışma ortamını bozuyor, burada biz sağlık hizmeti veriyoruz. Dolayısıyla bu kapsamın içinde bunlar değerlendirilip, yönetmelikler şekillendirilecek."
Sağlık çalışanlarının nöbet ücretlerine yüzde elli zam |
|
TTB: Nöbet ücretleriyle ilgili açıklamayı müjde olarak değerlendirmek mümkün değil |