SGK, hastalara gece tarifesi uygulayan ve haksız fark ücreti tahsil eden özel hastaneleri mercek altına aldı. Yıl boyunca yapılan denetimlerde 21 hastaneye uyarı cezası, 80'ine ise 15 milyon liranın üzerinde para cezası verildi.
Bir yıldır kanser tedavisi gören Fatma Döndü, İstanbul'da özel bir hastanede hizmet almak istediğinde yüzde 70 fark ücreti istendi. Gece özel bir hastaneye giden Meryem Akşit, istenen muayene ücreti karşısında şoka girdi. Çünkü gündüz 25 lira olan dahiliye muayenesi gece 60 liraya çıkmıştı. Oysa kanser tedavisi, hastanelerin uymak zorunda olduğu Sağlık Uygulama Tebliği'nde 'ilave ücret alınmayacak tedaviler' listesinde bulunuyor. Gece tarifesi uygulanması da aynı tebliğe göre yasak.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), özel ve vakıf hastanelerinin haksız yere vatandaştan para almasına el koydu. Yıl boyunca yapılan denetimlerde 21 hastaneye uyarı cezası verilirken, 80 hastaneye 15 milyon liranın üzerinde idari para cezası kesildi. 'Hastalara gece tarifesi ve haksız yere fark ücreti alınması' ile ilgili açıklama yapan SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Hasan Çağıl, özel ve vakıf hastanelerinin alabilecekleri farkların Bakanlar Kurulu tarafından belirlendiğini söyledi. Hastanelerin 'Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'nca tespit edilen sağlık hizmetleri bedelinin en fazla yüzde 70'ine kadar ilave ücret alabileceğini kaydeden Çağıl, bu orandan fazla ücret alanlara ceza verildiğini aktardı.
Hasan Çağıl, devlet ve üniversite hastanelerinden özel hastaneye sevk edilen şehit yakınları, gaziler ve terör mağdurlarından da fark ücreti talep edilemeyeceğini bildirdi. Haksız yere fark ücreti talep edilen vatandaşlardan dilekçeyle SGK'ya başvurmalarını istedi.
Fark ücreti ödenmeyecek tedaviler
Sağlık Uygulama Tebliği'ne göre fark ücreti alınmayacak tedaviler şunlar: Acil servislerde ve acil hallerde sunulan sağlık hizmetleri, yoğun bakım hizmetleri, yanık tedavisi, kanser tedavileri (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop), yenidoğan sağlık hizmetleri, organ, doku ve hücre nakilleri, doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemler, diyaliz tedavileri, kardiyovasküler cerrahi işlemleri. Bu arada SGK, 2010'un ilk yarısında denetlediği 774 hastanenin 21'ine uyarı cezası, 80'ine idari para cezası verdi.