Gebelerin tedavilerinde katılım payı alınır mı?

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, Halk Sağlığı Kurumunun yazısını yayımlayarak gebelik nedeniyle sunulan sağlık hizmetlerinden katılım payı alınacağını belirtti.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, Halk Sağlığı Kurumunun yazısını yayımlayarak gebelik nedeniyle sunulan sağlık hizmetlerinden katılım payı alınacağını belirtti.

 

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu

Sayı : B101HSK02200000000-231.01.06
Konu: Analık Hali

Bilindiği üzere Sağlıkta Dönüşüm Programı ile anne ve bebek sağlığını korumak amacıyla Bakanlığımız Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 16/04/2008 tarih ve 2008/29 sayılı Genelgesi ile " Misafir Anne Uygulaması" başlatılmıştır.

Bu uygulama kapsamında olumsuz iklim ve ulaşım şartlarının ulaşımı imkansız hale getirebildiği bölgelerdeki gebeler, sosyal sebeplerle doğum esnasında sağlık kurumuna erişiminde problem olabilecek gebeler ile riskli durumu olan gebelerin tespit edilerek; planlanan merkezlere nakledilmesi, konaklatılması, hastane şartlarında doğumlarının gerçekleştirmesi, doğum sonrası anne ve bebeğin sağlık durumunun uygun hale getirildikten sonra tekrar evlerine götürülmesi sağlanmaktadır.

Ancak illerde Misafir Anne Uygulaması programında analık haline ilişkin işlemlerde farklı uygulamaların olduğu tespit edilmiştir. Meydana gelen problemlerin giderilmesi ve uygulama birliğinin sağlanması için aşağıdaki hususların açıklanmasına ihtiyaç duyulmuştur.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu' nun Hastalık ve Analık Hali başlıklı 15 inci maddesinin ikinci fıkrasında analık hali " 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalı kadının veya sigortalı erkeğin sigortalı olmayan eşinin, kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadının ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşinin gebeliğinin başladığı tarihten itibaren doğumdan sonraki ilk sekiz haftalık, çoğul gebelik halinde ise ilk on haftalık süreye kadar olan gebelik ve analık haliyle ilgili rahatsızlık ve engellilik halleri analık hali kabul edilir. " olarak tanımlanmıştır.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının 29 Ocak 2012 tarihinde yaptığı duyuruda;

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında yer alan genel sağlık sigortalılığı 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren ülke genelinde uygulanmaya başlamıştır. Böylece bazı istisnalar dışında ülkemizdeki tüm kişilerin genel sağlık sigortası kapsamına alındığı hatırlatılmıştır.

Kurumun finansmanını sağladığı sağlık hizmetlerinden yararlanılabilmesi için kişinin genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlüsü olması gerekmektedir. Kanunun 67inci maddesinde; Kurumun finansmanını sağladığı sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan yararlanabilmek için 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısının olması ve bazı genel sağlık sigortalılarının da borcunun olmaması gerekliği bildirilmektedir. Ancak genel sağlık sigortalıları ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık hizmetlerine erişimini engellememek için bazı durumlarda bu iki şart da aranmamaktadır. Bu durumlardan biri de analık halidir. " denilmektedir.

Bu nedenle genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlüsü, 30 gün prim ödeme gün sayısının veya borcunun olup olmadığına bakılmaksızın analık sebebiyle gereksinim duyduğu sağlık hizmetinden yararlanabilmektedir.

Kanunun 69 uncu maddesinde analık hali/gebelik nedeniyle sunulan sağlık hizmetlerinden katılım payı alınmayacağına ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Bu nedenle Kurumca yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) analık halleri/gebelik nedeniyle sunulan sağlık hizmetlerinden katılım payı alınmamasına yönelik bir düzenleme bulunmamaktadır.

İlave ücret alınmayacak haller SUT'ta yer almıştır. İlave ücret alınmayacak haller arasında da analık hali bulunmamaktadır.

Sonuç olarak" genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlüsü olan kişiye analık hali nedeniyle sağlık hizmeti verilmesinde; 30 günlük süre veya borç sorgulaması yapılmamaktadır. Analık halinde Kanun gereği alınması gereken katılım payları alınmaktadır. Ayrıca kişilerin; analık hali nedeniyle sağlık hizmeti almak için Kanun gereği ilave ücret almasına izin verilen sağlık sunucularını tercih etmeleri halinde kendilerinden ilave ücret alınabileceği" belirtilmiştir.

Ayrıca yukarıda belirtilen ve sosyal güvencesi bulunmayan kişilerin bu hizmetlerden yararlanabilmesi için Genel Sağlık Sigortası Talep Formunu (EK-4/B) doldurması gerekmektedir.

Bilgilerini ve gereğini arz/rica ederim.


Dr. Mehmet Ali TORUNOĞLU
Bakan a.
Kurum Başkanı V.

Manşetler

DUYURU-4