GATA bir ilke daha imza attı

Türkiye, dünyada “Radyoembolizasyon” metodunu gerçekleştiren 12’nci ülke oldu. Uygulamada anjiyo yöntemi ile verilen ilaç, karaciğerdeki kanserli hücreleri yok ediyor.

Türkiye, dünyada “Radyoembolizasyon” metodunu gerçekleştiren 12’nci ülke oldu. Uygulamada anjiyo yöntemi ile verilen ilaç, karaciğerdeki kanserli hücreleri yok ediyor.

GÖĞSÜMÜZÜ KABARTTILAR
GATA Dekanı Tümgeneral Mehmet Zeki Bayraktar, yöntemi tatbik eden ekipte yer alan Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Tabip Tuğamiral Turgut Tufan, Radyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Tabip Tuğgeneral İbrahim Somuncu, Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Tabip Deniz Albay Mehmet Ali Özgüven, Radyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Tabip Albay Bahri Üstünsöz ve Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Tabip Yarbay Nuri Arslan’ı tebrik etti. Arkadaşımız Mahmut Bulut komutanlarla birlikte poz verdi.

Gülhane Askerî Tıp Akademisi (GATA), Türkiye’de bir ilke imza atarak Uzman Çavuş Ekrem Zincir’e karaciğer kanserinin tedavisi için “Radyoembolizasyon” yöntemini uyguladı. Türkiye, dünyada bu metodu uygulayan 12’nci ülke oldu. Zincir’e uygulanan tedaviye katılan GATA ekibi, yöntemi ve duydukları heyecanı Türkiye Gazetesi ile paylaştı.
GATA Dekanı Tümgeneral Mehmet Zeki Bayraktar, karaciğer kanserine yeni tedavi yöntemini uygulayan ekipte yer alan Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Tabip Tuğamiral Turgut Tufan, Radyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Tabip Tuğgeneral İbrahim Somuncu, Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Tabip Deniz Albay Mehmet Ali Özgüven, Radyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Tabip Albay Bahri Üstünsöz ve Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Tabip Yarbay Nuri Arslan’ı tebrik etti. Tümgeneral Bayraktar, “GATA 1898’de kurulmasından itibaren hep yeniyi arayan bilim adamlarını yetiştirmiştir. Arkadaşlarımız, karaciğer kanserinin tedavisi için uyguladıkları Radyoembolizasyon yöntemi ile geçmişteki atalarına layık olmuşlardır” dedi.

HASTALAR SIRA BEKLİYOR
Ekrem Zincir’in hastalığının 2007 yılında geçirdiği trafik kazası sonrasında yapılan taramalarda tesadüfen belirlendiğini dile getiren Tuğamiral Tufan, hastada tiroid ve ona bağlı olarak karaciğer kanseri teşhisi konmasından sonra, önce tiroidin tedavi edildiğini söyledi. Tufan, şu bilgileri verdi: “Daha sonra karaciğer tedavisine başlandı. Ancak hasta bilinen cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi tedavilerine cevap vermeyince, yaptığımız araştırmalar sonucu dünyada 2002 yılından beri bu tür vakalarda uygulanan ‘Yttrium-90 işaretli mikroküllerle Radyoembolizasyon yöntemi’ni uygulamaya karar verdik. Hastaya da durumu anlatıldı. Tedavi, karaciğerin kendisinden kaynaklanan (primer) veya cerrahi olarak çıkartılamayan ve mevcut tedavi yöntemleri ile sonuç alınamayan karaciğer metastazlarının (vücudun başka yerinde başlamış daha sonra karaciğere sıçramış) kanserlerin tedavisinde uygulanan selektif internal radyoterapi yöntemidir. Karaciğerdeki kanserli hücrelere Avustralya ve Kanada’da üretilen ‘SIR-Spheres Yttrium 90’ adlı radyolojik ilaç anjiyo yöntemi ile verildi.” Tufan, GATA’da benzer durumdaki 10 hastanın daha tedavi için sırada beklediğini de sözlerine ekledi.

KANSER YOK OLACAK!
Tuğgeneral Somuncu da vücuda sıvı halde verilen radyasyon muhtevalı ilacın kanser hücreleri dışında başka bölgelere yayılarak zarar vermediğini ve tedavi öncesi uygulanan testin bu tür bir sıkıntıyı gidermek üzere yapıldığını söyledi. Somuncu, “Tedavi sonucu 2.5-3 ay sonra alınacak” dedi.
Albay Özgüven de geçtiğimiz pazartesi günü test edilen ve çarşamba günü ise hastaya uygulanan tedavi yönteminden beklentilerinin, “Karaciğerdeki hastalığın kontrol altına alınması, ağrı şikayetinin giderilmesi, kanserin küçülmesi ya da kaybolması ve hastanın yaşama süresinin uzaması” olduğunu ifade etti.
Albay Üstünsöz de yöntemin uygulanma sürecinin hazırlık ve bitiş olarak yaklaşık 1.5 saat sürdüğünü, ilacın karaciğere verilmesinin ise 20 dakikada tamamlandığını kaydetti. Yarbay Arslan ise, “Bu tedavi sadece mevcut cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi yöntemlerine cevap vermeyen, yani tedavi sürecinin tıkandığı durumlarda uygulanıyor. Yani her kanser hastası için uygulanmıyor” vurgusunu yaptı.

BAKANLIK DEVREDE
Yurt dışında 100 bin dolar civarında gerçekleştirilen ameliyatın, Türkiye’de 15 bin dolara yapılacağı kaydedildi. Sağlık Bakanlığı’nın tedaviyi karşılaması için Nükleer Tıp Derneği’nin bakanlığa başvurduğu kaydedildi. Yine GATA’dan sonra Hacettepe Üniversitesi’nin de bu yöntemi önümüzdeki günlerde uygulayacağı öğrenildi.

DÜNYA İLE YARIŞIYORUZ
GATA’daki yeni uygulamada; Avustralya ve Kanada’da üretilen “SIR-Spheres Yttrium 90” adlı ilaç anjiyo yöntemi ile karaciğerdeki kanserli hücrelere veriliyor.

SEVİNCİNİ BİZİMLE PAYLAŞTI
Kendini gayet iyi hissettiğini belirten karaciğer kanseri hastası Uzman Jandarma Çavuş Ekrem Zincir, mutluluğunu muhabirimiz Mahmut Bulut ile paylaştı.

Manşetler

DUYURU-4