G2D Etiketli İlaçların SGK Tarafından Ödenmemesi İle İlgili Kamuoyunda Yer Alan İddialar Hakkında Duyuru

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nca, G2D etiketli ilaçların SGK tarafından ödenmemesi ile ilgili kamuoyunda yer alan iddialar hakkında duyuru yayımlanmıştır.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nca, G2D etiketli ilaçların SGK tarafından ödenmemesi ile ilgili kamuoyunda yer alan iddialar hakkında duyuru yayımlanmıştır.

 
T.C.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği
BASIN DUYURUSU
 
04.01.2011
 
G2D ETİKETLİ İLAÇLARIN SOSYAL GÜVENLİK
KURUMU TARAFINDAN ÖDENMEMESİ İLE İLGİLİ
KAMUOYUNDA YER ALAN İDDİALAR HAKKINDA
BASIN AÇIKLAMASI
 
Türk Eczacıları Birliği (TEB) tarafından G2D etiketli geçici barkodlu ilaçların Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren ödenmemesine ilişkin yapılan açıklama ve değerlendirmeler üzerine kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılması gereği duyulmuştur.
 
Türk Eczacıları Birliği G2D etiketli geçici barkodlu ilaçlarla ilgili olarak kamuoyunu gereksiz yere meşgul etmekte ve vatandaşlarımızı yanıltmaktadır. TEB tarafından yapılan açıklamalar üzüntü vericidir ve hayretle karşılanmaktadır.
 
Sosyal Güvenlik Kurumunun vatandaşlarımızı mağdur etmesi asla söz konusu değildir. Kurumumuz sağlığı tasarruf edilecek bir konu olarak görmemekte, vatandaşlarımızın sağlığının korunması ve sağlıklı halinin devamının gerçek tasarruf olduğunun bilincindedir.
 
Türk Eczacıları Birliği tarafından kamuoyunu yanıltmaya dönük açıklamalar maksatlıdır.
 
TEB’in iddia ettiği gibi G2D etiketli geçici barkodlu ilaçların SGK tarafından ödenmemesine ilişkin karar bir gecede alınmamıştır. Söz konusu ilaçların 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren Kurumumuz tarafından ödenmeyeceğine ilişkin karardan tüm sektörü oluşturan kesimlerin bilgisi vardı.
 
Ülkemizde ilaçların Karekod’lu üretilmesine ilişkin yasal düzenleme Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan Beşeri Tıbbi Ürünler Ambalaj ve Etiketleme Yönetmeliğinde 02/02/2008 tarihinde yayımlanan değişiklik ile gündeme gelmiş olup, Yönetmelikte zaman içerisinde bir dizi değişiklik yapılmıştır.
 
01/07/2009 tarihinden itibaren Karekod’lu ürünlerin piyasada satışına izin verilmiş, tüm ilaçların 01/10/2009 tarihinden itibaren Karekod’lu olması zorunluluğu getirilmiş, eski tip ürünlerin 31/12/2009’a kadar satışına izin verilmiştir.
 
Ancak tüm ürünlerin Karekod’lu olma zorunluluğu uygulamanın başlamasına bir gün kala yapılan değişiklik ile üretim zorunluluğu 01/01/2010 tarihine alınmış ve eski tip ürünlerin satışı için tanınan süre bir yıldan fazla uzatılarak 01/01/2011 tarihine ertelenmiştir.
 
Diğer bir anlatımla Karekod’lu ürünler firmalar tarafından bir buçuk yılı aşkın bir süredir piyasaya sürülmekte, bir yıldır üretilen/ithal edilen tüm ilaçların üzerinde Karekod bulunmakta ve eski tip ürünlerin satışına izin verileceği son tarih on beş ay öncesinden bilinmektedir.
 
Ülkemizde son bir yılda üretilen/ithal edilen ilaçlar Karekod’lu olup, G2D’li ilaçların tamamının Karekod’lu üretilmiş ambalajları piyasada bulunmaktadır.
 
Piyasada Karekod’lu üretimi bulunmayan ilaçların da eczacılara verilmiş yetki çerçevesinde eşdeğerlerinin hastalara verilmesi mümkündür.
 
Bu itibarla vatandaşlarımızın tedavisi için gerekli görülen ilaçları ücreti karşılığında temin etme zorunluluğu dolayısıyla hastaların ilaçsız kalması kesinlikle söz konusu değildir.
 
Vatandaşlarımızın sağlığını ilgilendiren bu tür hassas konularda daha doğru bilgilendirme yapılması, farklı amaçlar sebebiyle de olsa gerçeklerin saptırılmadan kamuoyuna aktarılması hususunda Türk Eczacıları Birliğini duyarlı olmaya çağırıyoruz.
 
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
 
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
BAŞKANLIĞI

Manşetler

DUYURU-5