Fizyoterapistler şimdiden AB’ye girdi...

Fizyoterapistler özellikle son yıllarda onlarca yabancı konuğu ülkemize davet ederek bilimsel ve mesleki paylaşımlarını uluslararası düzeye çıkardılar.

Fizyoterapistler özellikle son yıllarda onlarca yabancı konuğu ülkemize davet ederek bilimsel ve mesleki paylaşımlarını uluslararası düzeye çıkardılar. Ülkemizde 50 yıldır meslek yasası olmadığı için sorun yaşayan fizyoterapistler bu olumsuzluğa rağmen kendilerini geliştirmekten vazgeçmiyorlar.

Türkiye Fizyoterapistler Derneği Başkan Yardımcısı Murat Dalkılınç Ülkemizde, kronikleşen ve 50 yıldır neşter atılmayı bekleyen sorunların çözümü için gelişmiş ülkelerdeki modelleri inceliyor ve her türlü bilimsel gelişmeyi takip ediyoruz. 2011 yılı Haziran ayında, Amsterdam’da düzenlenecek olan Dünya Fizyoterapi Kongresine bir uçak kiralayarak 100’e yakın meslektaşımızla beraber gitmeyi planlıyoruz. Geçen ay Kronik Ağrılı Hastalarla ilgili  bir kurs için ülkemize gelen Kanadalı fizyoterapist Neil Pearson’dan sonra, Kasım ayı içinde İsrail ve Yeni Zelanda’dan gelecek konusunda uzman fizyoterapistlerin katılımıyla bilimsel eğitimlerimiz devam edecek. Bunun dışında her yıl bir sempozyum birde kongre olmak üzere geniş katılımlı aktivitelerle gelişmeler ülke çapında meslektaşlarımızla paylaşılmaktadır.

Son olarak 7-9 Ekim 2010 tarihleri arasında Hatay Mustafa Kemal Üniversitesinde düzenlenen 13.Fizyoterapide Gelişmeler Sempozyumunda ülkemizdeki değerli hocalarımızın yanında, İngiltere, İrlanda, Hollanda ve Amerika gibi ülkelerden gelen yabancı meslektaşlarımız bilgi ve deneyimlerini paylaşırken Kongrede Dünyada Fizyoterapi konulu sunumu yapan Dünya Fizyoterapi Konfederasyonu Avrupa Temsilcisi Dr.Fzt. Emma Stokes ülkemizdeki durumla ilgili önemli tespitlerde bulundu.

“Halkın fizyoterapi hizmetlerine hızlı ulaşımda en büyük engeli yasal boşluklar oluşturmaktadır. Mesleğin yasal tanımın yapılmasının ardından büyük bir hızla sorunlar çözülmektedir AB Üyesi ülkelerle yaptığımız görüşmeler de bunu ortaya koyuyor. Dünya Fizyoterapi Konfederasyonu Türkiye’nin de Gelişmiş Ülkelerdeki sisteme geçmesi için her türlü desteği vermeye hazır.

Emma Stokes sempozyum boyunca, Dernek Başkanı Dr.Fzt.Bülent Elbasan, ülkemizdeki fizyoterapi okullarının yöneticileri ve hocaları ile birebir görüşmeler de yaptı. Görüşmelerin ardından yapılan açıklamada şu ifadelere ye verildi.

“Dünya Fizyoterapi Konfederasyonu Avrupa Temsilcisi Emma Stokes ülkemizdeki sistemi gördü ve bize özel önerilerde bulundu. Biz tüm bu kazanımların ülkemiz insanına faydalı olmasını istiyoruz. Gelişmiş ülkelerde çok daha etkin ve ekonomik modeller uygulanıyor. Umarız Bakanlığımızın üzerinde çalıştığı ve çıkarılması için uğraş verdiği Sağlık Meslekleri Kanunu AB ülkelerindeki fizyoterapi modellerin işleyişine imkan verir.”

Manşetler