Fizyoterapistler: "Kanuna rağmen hakkımız gasp ediliyor!"

Türkiye Fizyoterapistler Derneği Başkanı Doç. Dr Bülent Elbasan: "Düzenlemelerle ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’nu mahkemeye vereceğiz."

Türkiye Fizyoterapistler Derneği; Türkiye'nin fizyoterapistlere sağlanan mesleki haklar bakımından gelişmiş ülkelerin 50 yıl gerisinde olduğunu, bugün gelişmiş ülkelerde saygın sağlık mesleklerinden biri olan fizyoterapistliğin, Sağlık Bakanlığı'nca verilen sözlere rağmen dünyadaki konumuna gelmesine izin verilmediğini belirtiyor. 

Bu düzenlemelerle ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’nu mahkemeye vereceklerini belirten Türkiye Fizyoterapistler Derneği Başkanı Doç. Dr Bülent Elbasan, "Fizyoterapistler gelişmiş ülkelerde 1970’li yıllardan bu yana Aile Hekimleri dahil olmak üzere bütün branş hekimleri ile çalışıp bazı durumlarda direkt hasta görebilirken, ülkemize FTR dışındaki branşlarla çalışması yasaya ve hukuki düzenlemelere rağmen engelleniyor. Örneğin; hastasına cerrahi uygulayan bir Ortopedist tüm dünyada hastasını fizyoterapiste direkt gönderebilirken, ülkemizde halen bu yönlendirme için FTR Hekimi şartı koşulmaktadır. Bununla birlikte, Sağlık Uygulama Tebliği'ne göre; Romatoloji ile FTR uzmanları benzer ilaçları reçete edebilirken, Romatoloji uzmanlarının hastalarını doğrudan fizyoterapiye yönlendirmelerine müsaade edilmemektedir. Edilse de, SGK tarafından ödemesi yapılmamaktadır." diye konuştu.

"Ülkemizde kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları bakımından kişilerin %80’i bel ve boyun ağrısı yaşamaktadır. Bu ağrıların oluşma sebeplerinin en başında hareketsiz bir yaşam,  doğru olmayan vücut pozisyonlarıyla sürdürülen günlük yaşam aktiviteleri, eklem hareket açıklığını sağlayan kasların yeterince kullanılmayarak zayıflaması ve doğru olmayan postüral duruşlar gelmektedir. Bu hastalık etiyolojileri sonucunda kronik hastalıklar ortaya çıkmakta, bireyde fizyolojik, psikolojik sorunlara yol açmakta, çalışan kişilerde iş verimliliğini düşürmekte ve devletin sağlık harcamaları da artmaktadır" açıklamalarını yapan Doç. Dr. Bülent Elbasan "Bütün bu sorunların oluşmasına engel olacak en önemli yöntem fizyoterapistler tarafından kişiye özel doğru egzersizlerin yaptırılması ve öğretilmesiyle mümkündür. Bu nedenle aile sağlığı merkezlerinde fizyoterapist istihdamı hem bireylerin yaşam kalitesine hem de devletin gereksiz sağlık harcamalarının azalması yönünde çok ciddi yarar sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

"Diğer taraftan, fizyoterapistler için yasa da var olan bu hak, SGK’nın diğer branşlarla olan hizmeti ödememesi nedeniyle maalesef verilemiyor. Hastaneler ve kurumlar, fizyoterapistlerin Ortopedist, Romatologlarla verebileceği fizyoterapi rehabilitasyon hizmetleri ödenmediği için, dolaylı yoldan FTR Hekimi istihdam etmeye mecbur ediliyor. Sağlık Meslek mensupları Görev Yönetmeliğinde fizyoterapistlerin görev alanında sayılan ve fizyoterapistlerin eğitimini aldığı 'fizyoterapi programı' SGK tarafından dikkate alınmaksızın bu yetki FTR Hekimlerine devrediliyor" diyen Doç.Dr. Elbasan şöyle devam etti: "1219 Sayılı yasaya maddeler eklenirken Sağlık Bakanı dâhil olmak üzere tüm yetkililer dünya da ne ise, bizde o uygulamaya geçeceğiz, fizyoterapistlerin diğer uzmanlık alanlarında ilgili oldukları alanla ilgili çalışmasını sağlayacağız sözü vermişlerdi. Verilen tüm bu sözlerin bir kısmı kanunla garanti altına alınmasına rağmen fizyoterapistler bu haklardan mahrum edilmektedirler. Bu iş dikiş tutmaz bir hal almıştır." 

Birkaç sene içinde fizyoterapist sayısının 12.000’i aşacağını, 12.000 fizyoterapistin kaderinin sadece FTR branşıyla sunulan hizmetlere hapsedilemeyeceğini belirten Elbasan; “SGK’ya pek çok defa hizmeti daha ekonomik ve uygun şekilde sunmanın yollarını anlattık. Ancak SGK, ısrarla sadece FTR hekimlerinin istihdamını sağlayacak düzenlemelere onay veriyor.  Bu uygulamalar hastaların hizmet alma hakkını ve diğer hekimlik branşlarının fizyoterapistlerle çalışma hakkını da görmezden gelmektir. Ayrıca dünyada hiçbir meslek başka bir mesleğin ön şartı olamaz. Ancak ülkemizde FTR hekimi olmadan fizyoterapistlerin çalışması engellenmektedir. Hakkımızı mahkeme de arayacağız ve ülkemizdeki fizyoterapistler gelişmiş ülkelerdeki haklara ulaşana kadar bu mücadelemiz sürecektir.” dedi.

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

Manşetler

DUYURU-4