Fıtıkta erken tedavi çok önemli

Tedavi edilmezse bağırsak tıkanıklığı ya da fıtık boğulmasıyla sonuçlanabiliyor.

Doğumsal ve sonradan gelişen faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan fıtık, zamanında tedavi edilmediğinde bağırsak tıkanıklığı ya da fıtık boğulmasıyla sonuçlanabiliyor. Karın iç organların bir kısmının doğumsal veya sonradan oluşan zayıf noktalardan karın dışına çıkmasıyla oluşan fıtıkların büyük çoğunlu ancak ameliyatla tedavi edilebiliyor.

Hastarın çoğu zaman fark edebildikleri fıtık halkasının geniş olabileceği gibi parmak kalınlığından daha dar da olabileceğini belirten uzmanlar, erkeklerde kadınlara oranla çok daha sık görülen fıtığın zamanında tedavi edilmediğinde çok ciddi sorunlara neden olabileceğini belirtiyorlar.

Karın ön duvarı fıtıkları arasında göbek fıtığının ilk sırada yer aldığını ifade eden uzmanlar, "Yeni doğanlarda göbek bağının düştüğü yerin nedbe dokusu dışarı itilirse göbek fıtığı oluşur. Erişkinlerde de vücudun bu bölgesinde fıtık görülebiliyor. Ancak, erişkinlerde görülen göbek fıtığının bebeklik fıtığının devamı mı, yoksa yeni bir oluşum mu olduğu daha tam olarak belli değil. Erişkinlerde siroz hastaları, orta yaşlı, şişman ve çok doğum yapmış kadınlarda göbek fıtığı daha çok görülüyor" diye konuştu.

Geçirilen ameliyatların da fıtığa zemin oluşturabileceğini kaydeden uzmanlar, "Ameliyat yapılan hastaların yüzde 0.5 ile yüzde 13'ünde insizyonel fıtık gelişebiliyor. Bu fıtıklar genellikle ameliyattan sonraki ilk yıl içinde ve nadiren 2 - 3 yıl sonra gelişiyor. İnsizyonel fıtık geliştikten sonra zamanla daha da büyüyebiliyor. Bu tür fıtıklar şişmanlık, karında ameliyatta yapılan kesinin şekli, kullanılan dikiş meteryali ve yara iltihabı sonucu oluşabiliyor. Ayrıca hastanın yaşı, genel vücut zayıflığı, hastanın genel durumunun kötü olması da fıtık oluşumunda etkili rol oynayabiliyor" diye konuştular.

Fıtığın kendisinin bir sağlık sorunu olduğu gibi tedavide gecikilmesi durumunda farklı sağlık sorunlarına da neden olabileceğini dile getiren uzmanlar, şöyle devam etti:

"Başka sorunlara yol açmaması için fıtık tedavisinin bilimsel yöntemlerle yapılması önem taşıyor. Eğer zamanında tedavi edilmezse bağırsak tıkanıklığı, bağırsağın fıtık kesesinin içine girmesiyle oluşur. Kusma ve karın şişkinli ya da fıtık boğulması olabilir. Eğer, fıtık halkası dar ise bağırsak karın içine geri dönmez, zaman geçtikçe fıtık kesesinin içindeki bağırsaklar şişer, kanlanması bozulurarak kangren gelişir ve bağırsağın alınmasına neden olacak ciddi sorunlar oluşturabilir."

Manşetler

DUYURU-4